Srijeda, 8 svibnja, 2024

Drugo lice Hercegovine

Must Read

„Čini mi se da Hercegovina danas više nego ikad i žilavije nego ikad živi izvan Hercegovine, u jeziku, piću i mirisima što se šire po bauštelama i predgrađima velikih europskih gradova nego u nijemim i gluhim mahalama našeg djetinjstva i odrastanja“, rekao je pisac, novinar i scenarista Ivica Đikić. On, Đikić, rođen je Tomislavgradu dovoljno davno da, kada govori o Hercegovini, bilo da je riječ o onoj prije ili ovoj sada, zna šta govori, piše Bljesak.info

Danas, osmog decembra, negdje oko devet sati navečer, u Puli, u Hrvatskoj, završit će, da tako kažemo, jedna Hercegovina: ona o kojoj se, uglavnom, ne govori dok se o svakoj drugoj galami. Poznata je to i stotinu puta ponovljena priča: za sve loše upravo u toj istoj Hrvatskoj, a može i šire, krivi su – Hercegovci. Ispada tako da bi problemi nestali, ako bi ih i bilo, samo kada bi ta Hercegovina, a može i Bosna, zašto da ne, bile negdje oko Australije.

Pri tome, Hercegovine kao mediteranskeregije ima samo u imenu Bosne i Hercegovine. Kao nekada jedinstvena cjelina na području od Konjica do Neuma i od Tomislavgrada do Trebinja, ona je presječena sa dvije granice – jednom ozakonjenom, onom između dva entiteta i jednom nevidljivom, uspostavljenom nakon sukoba Bošnjaka i Hrvata.

Niti jedne od te dvije Hercegovine nije, od ponedeljka, pa evo do danas i večeras, bilo na Sajmu knjiga i autora u Istri. Jeste, međutim, bilo neke druge, ni nalik onoj koje ima i onakve kakva bi mogla biti. Ponekad je, ne često, ali se zna desiti, lako sa našom prošlošću. Naravno, ako nije riječ o onoj od krvi i tla. U boljoj prošlosti Hercegovine su Aleksa Šantić, Antun Branko Šimić, Mak Dizdar, Dušan Vukotić, Fadil Hadžić, Zuko Džumhur, Vergilije Nevjestić, Mirko Kovač, Izet Hajdarhodžić… I tako dalje i tako redom.

O njima se, međutim, nije govorilo u programu pulskog sajma, nazvanom „Hercegovina čita“. Da jeste, moralo bi se govoriti dugo, jako dugo i ne jednom, ove godine, već toliko da neki od već  sredovječnih pisaca Hercegovine, čak i ako uhvate duboku starost, za života ne dočekaju poziv za predstavljanje u kontekstu koji ih je formirao i odredio. Program „Hercegovina čita“ začet je idejno u Woodstocku na našem, na West Herzegowina Festu u Širokom Brijegu i u njemu zamišljen kao program u kojem se i čita, ali se i gleda i sluša i traži puta onako kako ga je jednom, davno, tražio Zuko Džumhur:  „Kada sam pošao na ovaj put, na ovo svoje hodoljublje po Hercegovini, dugo sam tražio zemljopisnu kartu, pravu zemljopisnu kartu.

Onda sam se sjetio samostana Humac kod Ljubuškog i svojih prijatelja prof. Bonacija i doktora Leonarda. Tu sam u samostanu Humac naišao na prvi muzej u Bosni iHercegovini osnovan 1884. godine, četiri godine prije Zemaljskog muzeja u Sarajevu. I tu sam naišao na kartu rimskih puteva po Hercegovini…“ U starim su kartama, onim što ih se zaboravlja, putevi kojima se najlakše ide i upute kako jedan veliki dio BiH izvesti, pokazati i vratiti na način kojeg vrijedi pamtiti.

Govorilo se, dakle, punih pet dana i noći u Puli o Hercegovini kroz niz umjetnosti i preko njenih umjetnika koje možda dijele generacijske razlike, ali sigurno povezuje izvrsnost, bez obzira čime se bave, kako se zovu i jesu li na put krenuli iz Mostara, Trebinja, Širokog, Zagreba… U programu „Hercegovina čita“, učestvovali su: Marko Tomaš, Almin Kaplan, Elvedin Nezirović, Đelo Hadžiselimović, Vlaho Bogišić, episkop Grigorije Durić, Bobo Jelčić, Goran Bogdan,  Sergej Trifunović, Mario Knezović, što sam, što u paketu sa Zosterom, dok je Hercegovinu pokazao Bosanac – Safet Zec. U nas se, pogrešno kao i obično, vjeruje u jednostavnost identiteta i njihovu zadanost. Zec je rođenjem Bosanac, a umjetnošću i Hercegovac, pravi, iz Počitelja, čije je kamene kuće stavio na svoje slike, a slike iz Venecije onda donio u Istru, da djelom pokaže na šta je mislio kada je govorio o umjetnosti koja ljude čini boljima.

Zahvaljujući budalama čudnoj, a svim drugima prirodnoj vezi Sajma knjiga u Istri – velikog, dugogodišnjeg i važnog kulturnog događaja – i West Herzegowina Festa, u Puli se pričalo o hercegovačkoj kulturi, ali ne tako da se priča završi, već da ostane otvorena za dugo putovanje duhovnom mapom kraja o kojem se govori malo, a kada se govori, onda se najglasnije šuti o najboljem. Ta tišina nije ugodna, ma koliko se mi navikavali na nju, praveći se da smo gori nego što jesmo i zaboravljajući koliko smo znali biti bolji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -