Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Papa zabrinut za budućnost katolika u BiH

Must Read

biggerNa 15. redovnom godišnjem zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH), apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico podsjetio je na izraženu zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata, odnosno katolika te izrazio žaljenje što se situacija s povratkom Hrvata u BiH tijekom prošle godine nije poboljšala, priopćile su danas te biskupske konferencije.
Redovno godišnje zajedničko zasjedanje održano je jučer u Zagrebu pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK, koji je nazočnima uputio prigodnu pozdravnu riječ, a biskupima se obratio i predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki.
Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico prenio je biskupima posebni blagoslov Svetog Oca te je podsjetio na Pismo-Poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea upućenu biskupima HBK i BK BiH prije godinu dana u kojoj je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke Crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata odnosno katolika.
Dodao je da Sveta Stolica očekuje izvješće o akcijama koje su dvije Konferencije poduzele za poboljšanje nezavidne situacije katolika u BiH te naglasio važnost provođenja zajedničkih akcija poput Tjedna solidarnosti te poduzimanja sličnih zajedničkih inicijativa dviju Biskupskih konferencija u sučeljavanju s egzistencijalnim izazovima i poteškoćama s kojima se susreću katolici u Bosni i Hercegovini. Izvijestio je biskupe o razgovorima s predstavnicima hrvatskih vlasti koji su mu obećali veće i odlučnije zauzimanje za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i za održiv povratak onim prognanim i izbjeglim Hrvatima koji to žele.
Biskupi iz Bosne i Hercegovine zahvalili su svima koji sudjeluju i podupiru akciju Tjedna solidarnosti na područjima biskupija u Hrvatskoj i svima koji pokazuju razumijevanje za nezavidno stanje katolika u BiH, osobito u entitetu Republike Srpske, gdje ih je jedva pet posto od predratnog broja. Istaknuli su osobitu važnost duhovne i svake druge međusobne povezanosti i potpore. Izrazili su svoju solidarnost i potporu biskupima iz Hrvatske u nastojanjima da jasno i odlučno iznose službeni moralni i socijalni nauk Katoličke crkve pred članovima svojih biskupijskih zajednica i pred cijelom domaćom javnošću.
Biskupi obiju BK saslušali su izvješće o radu Biskupske komisije HBK za liturgiju na novom prijevodu Misala, razmotrili neka pitanja u vezi s liturgijskim kalendarom te izdavanjem kantuala i graduala i dali svoje sugestije.
Saslušali su i prodiskutirali izvješće zajedničkog Vijeća HBK i BK BiH te Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu koji brinu o djelovanju 197 hrvatskih katoličkih župa i misija širom svijeta. Potvrdili su izabrane delegate za članove Vijeća za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu.
Saslušavši izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, biskupi su odobrili nove članove Komisije te dali smjernice za izradu Pravilnika spomenute Komisije. Poduprli su prijedlog predstavljanja projekta Hrvatskog martirologija u svim biskupijskim središtima i većim centrima u svakoj biskupiji te nastavak prikupljanja potrebnih podataka o svim stradalim župljanima, o mjestima masovnih grobišta i svjedočanstva preživjelih svjedoka s ciljem kasnijeg izdvajanja osoba za koje bi mogao biti pokrenut proces kanonizacije.
Biskupi su također saslušali godišnje izvješće o radu Komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. Zahvalili su mons. Ratku Periću, biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom, za njegovu pomoć nadležnoj Komisiji i Upravi Zavoda oko dorade Statuta i Pravilnika koji je odobrila nadležna Kongregacija te su prihvatili prijedlog imenovanja novih članova Nadzornog vijeća tog Zavoda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -