Published On: Sri, sij 23rd, 2013

I TAKO JE HARAČ POSTAO PRIJATELJSKI ČIN: "Između Turske i BiH postoje snažne povijesne i prijateljske veze" tvrdi novi reis…

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Huesina ef. Kavazovića.
Sastanak koji je održan iza zatvorenih vrata u zgradi Vlade Republike Turske trajao je jedan sat. Susretu je nazočio i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet), reisu-l-ulema Turske Mehmet Gormez, javlja agencija Anadolija.
Ranije se i reis Gormez susreo s reisom Kavazovićem. Tijekom sastanka razgovarali su o jačanju suradnje dvije bratske vjerske zajednice.
Na konferenciji za novinare nakon sastanka reis Gormez je naglasio značaj i važnost vjerskih institucija IZ u Turskoj i BiH za sve muslimane koji žive u Europi.
Uprava za vjerske poslove Republike Turske i Rijaset IZBiH su vrlo značajne ustanove za više od 20 milijuna muslimana koji žive diljem Europe”, kazao je Gormez.
Napomenuo je da će ove dvije vjerske ustanove i u budućnosti nastaviti dobru suradnju na raznim poljima, a posebno u pogledu zaštite vakufske imovine.
U narednom razdoblju ćemo jačati našu suradnju u oblasti zaštite vakufa koje je na nekim mjestima na Balkanu preuzela država. Također, u nekim državama na Balkanu pojedine vjerske ustanove se suočavaju s određenim problemima. Bliskom suradnjom mi ćemo pokušati doprinijeti rješavanju tih problema. Također, Rijaset IZBiH i Uprava za vjerske poslove Republike Turske će se dogovoriti o suradnji i na drugim poljima”, kazao je Gormez.
Reisu-l-ulema Kavazović izrazio je posebno zadovoljstvo što se nalazi u posjeti prijateljskoj Turskoj, napominjući kako mu je ovo prva posjeta inozemstvu od kada je stupio na novu dužnost. Istaknuo je da između Turske i BiH postoje snažne povijesne i prijateljske veze. Također, napomenuo je da u oblasti obrazovanja očekuje još snažniju suradnju s Upravom za vjerske poslove Turske.
U tijeku agresije na BiH porušeno je oko 600 džamija, a do sada je obnovljeno oko 430 džamija. Zato očekujemo snažniju suradnju s Turskom. Potrebno je na svim poljima ojačati tu suradnju jer to muslimanski narod od nas očekuje”, rekao je Kavazović, prenosi Anadolija.
Tijekom sastanka s reisu-l-ulemom IZBiH, reis Gormez je istaknuo da se nekoliko zemalja, uključujući i BiH, uključilo u akciju prikupljanja pomoći sirijskom narodu.
Očekujem da se čitav naš narod, čitav islamski svijet, ali i svi ljudi u svijetu posvete rješavanju sirijske krize. Kada ovdje umre jedna osoba, kao da je umrlo čitavo čovječanstvo. Zato moramo pomoći sirijskom narodu jer je to naša ljudska obaveza”, izjavio je Gormez.