Patrijarh Irinej: Vraćanje posmrtnih ostataka – važno za narod i državu FOTO

Beograd – Povratak posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića od povijesnog je značaja ne samo za obitelj Karađorđević, nego i za srpski narod i državu Srbiju – poručio je danas Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
On je u besjedi nakon služenja pomena kralju Petru Drugom, čiji je kovčeg sa posmrtnim ostacima smješten u Kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu, rekao da je “povratak jugoslavenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića nakon 72-godišnjeg nevoljnog izgnanstva djelo Božje pravde “.
“Radujemo se povratku našeg voljenog kralja Petra Drugog svojoj zemlji, otačastvu, narodu i svojoj kraljevskoj obitelji. Neka je vječna slava, mir i pokoj tijelu, a vječna radost duši kralja Petra Drugog i carstvu nebeskom”, poručio je patrijarh Irinej.
On je dodao da je razumljiva žalost srpski dijaspore u Americi i Kanadi što su ostali bez tri značajna groba u Hramu Svetog Save u Libertvilu – pjesnika Jovana Dučića, vladike Nikolaja Žičkog i sada kralja Petra Drugog.
Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u Srbiju oslije 72 godine vraćeno tijelo kralja Petra Drugog Karađorđevića iz “velike loze Karađorđeve” bez koje povijest Srbije ne bi mogla biti napisana.
Dačić je obećao da će Vlada Srbije učiniti sve što može da se u Srbiju vrate posmrtni ostaci i ostalih članova obitelji Karađorđević, te izrazio nadu da će rad na ostvarenju tog cilja Vlade, ali i predsjednika Srbije, doprinijeti “toliko potrebnom jedinstvu i ujedinjavanju srpskih naroda “.

Patrijarh Irinej: Vraćanje posmrtnih ostataka - važno za narod i državu FOTO

Obraćajući se prisutnima poslije službe, sin kralja Petra Drugog, prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević rekao je da ovim činom Srbija vraća sebi identitet.
Princ Aleksandar je rekao da se danas ostvario njegov san i da je njegov otac kralj Petar konačno kod kuće, a uskoro će biti i sa svojim precima na Oplencu.
On je rekao da je očito trebalo proći 72 godine kako bi bila ispravljena povijesna nepravda i ispunjena jedna ljudska želja, te dodao da je povratak u domovinu bila najveća želja njegovog oca kralja Petra Drugog koji je iznad svega volio svoju zemlju i narod.
“Danas se konačno vratio u Srbiju u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnjaka. Vratio se da bi nama pomogao da pokušamo razumjeti vlastitu povijest i da naučimo da je poštujemo”, rekao je princ Aleksandar.
Princ Aleksandar je naveo da ovim činom Srbija vraća sebi identitet i podsjetio na izreku: “Tko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati”.
“Danas svi zajedno s ovog mjesta šaljemo važnu poruku svijetu: Ova zemlja odaje počast svima onima koji su sudjelovali u stvaranju njezine povijesti”, rekao je Aleksandar Drugi.
Kovčeg s posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića pohranjen je u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu, gdje će privremeno biti do sahrane pored svojih predaka u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Posmrtni ostaci su na Dedinju dočekani uz himnu “Bože pravde”.
Datum sahrane kralja Petra Drugog Karađorđevića u Kraljevskom mauzoleju obiteljskoj kripti na Oplencu još nije utvrđen, ali će posljednji srpske monarh kraj svojih predaka najvjerojatnije biti položen do svibnja, kada stignu posmrtni ostaci još tri člana kraljevske obitelji.
 
Kralj Petar Drugi bio je najstariji sin kralja Aleksandra Prvog i Kraljice Marije od Jugoslavije. Rođen je u Beogradu, 6. rujna 1923. godine, a umro 1970. godine u Americi poslije duge i teške bolesti.
Kralj Petar Drugi nije nikada abdicirao.

more recommended stories