Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

Must Read

Veleposlanstvo Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prosvjednu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”, priopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi KS.

Veleposlanstvo Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina bosanskih Židova ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “s kojima se identificirao gospodin Busuladžić”.

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa svojom židovskom zajednicom veoma ponosno.

– Židovska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovine preko 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Židovi su počašćeni što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine – navodi se, između ostalog, u noti./Fena/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -