Subota, 27 travnja, 2024

KRAJ ARAPSKE VLADAVINE SVIJETOM: Električni automobili osvajaju tržište

Must Read

Više nije pitanje mogu li električni automobili zamijeniti vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, već je jedino pitanje kada će se to dogoditi. Mišljenja stručnjaka i analitičara su različita, no prema svemu što se na ovom tržištu događa u posljednje vrijeme, jasno je kako vrijeme e-vozila dolazi i da će se prodaja električnih automobila povećavati, dok će se prodaja bezinaca i (pogotovo) dizelaša s vremenom početi smanjivati.

Trenutno postoje tri najveće prepreke bržem razvoju tržišta električnih automobila – prvo, ova su vozila skuplja u odnosu na automobile s benzinskim/dizelskim motorima, drugi problem je autonomnija, odnosno doseg automobila s jednim punjenjem baterije, a treći problem su punionice, njihov broj i vrijeme punjenja baterija na njima.

Trenutno i kratkoročno rješenje za prvi problem, odnosno cijenu ovih vozila nudile su, odnosno i dalje nude neke države putem sufinanciranja kupnje hibridnih i e-automobila. I u Hrvatskoj se prije dvije godine ovakav automobil mogao kupiti uz nepovratne poticaje do čak 70 tisuća kuna, a prema povlasticama koje imaju kupci, tj. vlasnici električnih automobila prednjači Norveška.

Dugoročno, prema predviđanju Bloombergovih analitičara, cijena električnih automobila izjednačit će se s benzincima i dizelašima za osam godina pa bi se, s obzirom na puno manju potrošnju, veliki broj ljudi mogao okrenuti vozilima na struju, piše Zimo.co.

Što se kapaciteta, tj. izdržljivosti baterije tiče, ona će se s vremenom povećavati pa će doseg vozila biti sve veći, kao što će se s vremenom poboljšati i infrastruktura te je broj stanica za punjenje e-vozila sve veći, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Uskoro očekujemo nove punionice i na našim autocestama, uključujući i brze punionica na kojima će se baterija moći napuniti za 15 do 30 minuta.

Osim rješavanja ovih problema vezanih uz cijene, baterije i infrastrukturu, još jedan od razloga koji će dovesti do velikog rasta ovog tržišta jest i smanjenje zagađenja – kako bi poboljšali kvalitetu zraka, Norveška i Nizozemska mogle bi već za osam godina zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša, za Njemačku taj bi rok mogao biti 2030., Francuzi i Britanci najavili su da poslije 2040. više nema prodaje klasičnih automobila niti u njihovim zemljama, a slične bi odluke mogle donijeti vlade brojnih drugih država.

S obzirom kako je svima jasno da je budućnost električna, gotovo sve velike automobilske kompanije već sada rade na razvoju ovakvih vozila, a neke od novih modela i koncepata e-vozila vidjet ćemo na nadolazećem auto showu koji uskoro počinje u Frankfurtu.

Uoči sajma Škoda je najavila unaprjeđenu verziju Vision E Conpecta, Mini je službeno najavio Electric Concpet, BMW je nadogradio električni model i3, a na sajmu ćemo vidjeti i sportsku verziju i3s, kao i električni automobil iz Honde.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH, točnije njen militantni podređenik koji je zarobljavao Hrvate...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -