Utorak, 7 svibnja, 2024

OSUDA NAPADA NA ŠIMIĆA: Ponašanje ministra Mektića je primitivno i nezakonito, i zahtijeva sankcije!

Must Read

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje javnu hajku i diskreditaciju Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba, koju je pokrenuo Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, na press konferenciji održanoj u Sarajevu početkom ovog tjedna. Obraćajući se novinarima, ministar Mektić je pokazao navodni zdravstveni karton novinara Šimića i pročitao njegov kompletan sadržaj, ustvrdivši da se radi o osobi sa „ozbiljnim psihičkim poremećajem“ koja „zajedno s Tužiteljstvom BiH“ radi protiv ministra.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvenog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime. Medicinska dokumentacija je dio osobnih podataka i uživa zaštitu po svim međunarodnim standardima, neotuđivi je dio privatnih informacija, te u ovom slučaju ne postoji javni interes niti opravdanje za njeno publiciranje.

Ponašanje ministra Mektića je u tom kontekstu katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekršaj koji zahtijeva adekvatno sankcioniranje.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ministar Mektić objavio navodnu medicinsku dokumentaciju novinara Šimića, kao reakciju na njegove tekstove u kojima je kritički pisao o ministrovim postupcima i njegovom radu. Ovakvo ponašanje predstavlja politički pritisak na novinara, kršenje prava na slobodu izražavanja i kritičkoga pisanja o Mektiću kao javnom dužnosniku, navodi se u priopćenju.

Bahat i necivilizacijski odnos prema novinarima, prijetnje, uvrede i svađe s medijskim djelatnicima postali su, na žalost, ustaljeni način komuniciranja ministra sigurnosti s medijima u BiH.

Zbog toga, UO BH novinara javno zahtijeva od gospodina Mektića poštivanje profesionalnog i ličnog dostojanstva novinara i njihovog prava na slobodan rad. U protivnom, BH novinari će pokrenuti zakonske mehanizme zaštite novinarske profesije i svakog novinara pojedinačno od primitivnog i nezakonitog postupanja ministra Dragana Mektića, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

IMAJU PODATKE DA ĆE GA FBI UHITITI? Hrvatska proširuje LNG terminal na Krk bez obzira što Murphey blokira projekt Južne interkonekcije

Američki veleposlanik u Sarajevu prilično je poljuljao ugled Amerike na ovim prostorima lobirajući za to da hrvatski plinski biznis...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -