Published On: Sub, kol 26th, 2017

OSUDA NAPADA NA ŠIMIĆA: Ponašanje ministra Mektića je primitivno i nezakonito, i zahtijeva sankcije!

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje javnu hajku i diskreditaciju Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba, koju je pokrenuo Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, na press konferenciji održanoj u Sarajevu početkom ovog tjedna. Obraćajući se novinarima, ministar Mektić je pokazao navodni zdravstveni karton novinara Šimića i pročitao njegov kompletan sadržaj, ustvrdivši da se radi o osobi sa „ozbiljnim psihičkim poremećajem“ koja „zajedno s Tužiteljstvom BiH“ radi protiv ministra.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvenog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime. Medicinska dokumentacija je dio osobnih podataka i uživa zaštitu po svim međunarodnim standardima, neotuđivi je dio privatnih informacija, te u ovom slučaju ne postoji javni interes niti opravdanje za njeno publiciranje.

Ponašanje ministra Mektića je u tom kontekstu katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekršaj koji zahtijeva adekvatno sankcioniranje.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ministar Mektić objavio navodnu medicinsku dokumentaciju novinara Šimića, kao reakciju na njegove tekstove u kojima je kritički pisao o ministrovim postupcima i njegovom radu. Ovakvo ponašanje predstavlja politički pritisak na novinara, kršenje prava na slobodu izražavanja i kritičkoga pisanja o Mektiću kao javnom dužnosniku, navodi se u priopćenju.

Bahat i necivilizacijski odnos prema novinarima, prijetnje, uvrede i svađe s medijskim djelatnicima postali su, na žalost, ustaljeni način komuniciranja ministra sigurnosti s medijima u BiH.

Zbog toga, UO BH novinara javno zahtijeva od gospodina Mektića poštivanje profesionalnog i ličnog dostojanstva novinara i njihovog prava na slobodan rad. U protivnom, BH novinari će pokrenuti zakonske mehanizme zaštite novinarske profesije i svakog novinara pojedinačno od primitivnog i nezakonitog postupanja ministra Dragana Mektića, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari./HMS/