Utorak, 7 svibnja, 2024

Obitelj Kremenko, kameno doba i pravo Čitlučana na kanalizaciju

Must Read

Uvijek tako u Eraniji ima obitelji koje su pametnije od zajednice. Pa iako žive u zajednici i od zajednice, kočopere se kad je u pitanju neki javni projekt, od interesa sviju, i ne daju prolaz preko zemlje, kao da je ona satkana od zlata. U Grudama tako godinama stoji završetak južne obilaznice. Jedna kuća ne da prolaz, i stvar je stala. Iako postoje zakoni o oduzimanju zemljišta kad je interes viši. Obitelj onda tuži općinu i dobija odštetu i dobro.

Slična je stvar u Čitluku. Jedna obitelj. Recimo da se prezivaju Kremenko, ne želi da pored njihove zemlje koja je 50% njihova, pa nije jasno i kako spriječavaju, prolazi kanalizacija. I to tako stoji i truje narod godinama. Jer fekalije na nekim mjestima izbijaju na površinu, uslijed neriješenosti sustava.

Evo pisma jednog našeg čitatelja. Iz razloga o zaštiti privatnosti osoba koje nisu javne prezime obitelji smo promijenili.

1280x720-CHT
“Želim prenijeti točne informacije, da svatko zna zašto mi još nemamo riješenu kanalizaciju i želim da točno znate o čemu se zapravo radi.

Mislim da treba pokušati još jednom napraviti pritisak s jedne strane na obitelj Kremenko, koji ne daju da se cijevi polože pored njihove kuće, iako je to jedina, i zaista jedina i daleko najjeftinija trasa kojom kanalizacija može ići prirodnim padom, i time bi se izbjeglo puno skuplje postavljanje pumpe, koja zahtjeva i postavljanje agregata i dodatnih oko 150 m kopanja ceste (u slučaju nestanka struje, pumpa mora raditi, inače otpadne vode izbijaju na najnižim točkama) .

A s druge strane potreban je pritisak i na općinu, da maksimalno ubrzaju primjenu zakona o posebnom javnom interesu, o privremenom izuzimanju zemlje, dok se cijevi ne polože ( taj zakon se primjenjuje i kod izgradnje auto puteva), ako zajednički ne uspijemo na lijep način sa Bulićima dogovoriti rješenje.

Ova priča traje od 2011/12 godine, sredstva su osigurana, sve druge mogućnosti su otpale, krajnje je vrijeme da to zajednički započnemo rješavati još ovo ljeto.

Znači imamo 3 rješenja

1. Obitelj Kremenko daje zeleno svjetlo i sve riješeno.

2. Kremenko house ne daje zeleno svjetlo. Zakonom im se izuzme privremeno zemlja koja se na njima vodi 50 %, ostali su vlasnici u inozemstvu, i sve riješeno

3. Ako ne prođu opcije 1 i 2 radi se pumpa sa agregatom i kopa se cesta i troši se oko 150 do 200 tisuća maraka dodatno, koje možemo potrošiti puno puno pametnije.

Samo kopanje i postavljanje cijevi mu ništa ne remeti niti mu ugrožava kuću ni zemlju. Išlo bi granicom dvije parcele, jedne koja je njegova 1/1 i druge koja je njegova 1/2, a ostali vlasnici te druge parcele su u EU.

Kopa se 2- 3 metra duboko, 3 do 6 metara od njegove kuće…

Inače pravo ljudi na dostojanstven život je ustavno pravo. Dostojanstven život nije kad moraš trpjeti susjeda koji ne konta što je to kanalizacija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -