Published On: Sun, Jul 9th, 2017

Obitelj Kremenko, kameno doba i pravo Čitlučana na kanalizaciju

Uvijek tako u Eraniji ima obitelji koje su pametnije od zajednice. Pa iako žive u zajednici i od zajednice, kočopere se kad je u pitanju neki javni projekt, od interesa sviju, i ne daju prolaz preko zemlje, kao da je ona satkana od zlata. U Grudama tako godinama stoji završetak južne obilaznice. Jedna kuća ne da prolaz, i stvar je stala. Iako postoje zakoni o oduzimanju zemljišta kad je interes viši. Obitelj onda tuži općinu i dobija odštetu i dobro.

Slična je stvar u Čitluku. Jedna obitelj. Recimo da se prezivaju Kremenko, ne želi da pored njihove zemlje koja je 50% njihova, pa nije jasno i kako spriječavaju, prolazi kanalizacija. I to tako stoji i truje narod godinama. Jer fekalije na nekim mjestima izbijaju na površinu, uslijed neriješenosti sustava.

Evo pisma jednog našeg čitatelja. Iz razloga o zaštiti privatnosti osoba koje nisu javne prezime obitelji smo promijenili.

1280x720-CHT
“Želim prenijeti točne informacije, da svatko zna zašto mi još nemamo riješenu kanalizaciju i želim da točno znate o čemu se zapravo radi.

Mislim da treba pokušati još jednom napraviti pritisak s jedne strane na obitelj Kremenko, koji ne daju da se cijevi polože pored njihove kuće, iako je to jedina, i zaista jedina i daleko najjeftinija trasa kojom kanalizacija može ići prirodnim padom, i time bi se izbjeglo puno skuplje postavljanje pumpe, koja zahtjeva i postavljanje agregata i dodatnih oko 150 m kopanja ceste (u slučaju nestanka struje, pumpa mora raditi, inače otpadne vode izbijaju na najnižim točkama) .

A s druge strane potreban je pritisak i na općinu, da maksimalno ubrzaju primjenu zakona o posebnom javnom interesu, o privremenom izuzimanju zemlje, dok se cijevi ne polože ( taj zakon se primjenjuje i kod izgradnje auto puteva), ako zajednički ne uspijemo na lijep način sa Bulićima dogovoriti rješenje.

Ova priča traje od 2011/12 godine, sredstva su osigurana, sve druge mogućnosti su otpale, krajnje je vrijeme da to zajednički započnemo rješavati još ovo ljeto.

Znači imamo 3 rješenja

1. Obitelj Kremenko daje zeleno svjetlo i sve riješeno.

2. Kremenko house ne daje zeleno svjetlo. Zakonom im se izuzme privremeno zemlja koja se na njima vodi 50 %, ostali su vlasnici u inozemstvu, i sve riješeno

3. Ako ne prođu opcije 1 i 2 radi se pumpa sa agregatom i kopa se cesta i troši se oko 150 do 200 tisuća maraka dodatno, koje možemo potrošiti puno puno pametnije.

Samo kopanje i postavljanje cijevi mu ništa ne remeti niti mu ugrožava kuću ni zemlju. Išlo bi granicom dvije parcele, jedne koja je njegova 1/1 i druge koja je njegova 1/2, a ostali vlasnici te druge parcele su u EU.

Kopa se 2- 3 metra duboko, 3 do 6 metara od njegove kuće…

Inače pravo ljudi na dostojanstven život je ustavno pravo. Dostojanstven život nije kad moraš trpjeti susjeda koji ne konta što je to kanalizacija.