Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

SVI SAD FINI: Zbog potpore terorizmu četiri arapske zemlje prekinule diplomatske odnose s Katarom

Must Read

Četiri arapske zemlje prekinule su u ponedjeljak ujutru diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa s Iranom, a američki državni tajnik Rex Tillerson izrazio je očekivanje da to neće utjecati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati priopćili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Arapske zemlje su najavile i da će obustaviti zračni i pomorski promet, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsječena od ostatka Arapskog poluotoka.

Saudijska Arabija također je priopćila da će katarski vojnici biti povučeni iz rata u Jemenu.

Katar, zemlja bogata plinom i u kojoj je smještena velika vojna baza SAD, nije reagirala na prekid diplomatskih odnosa.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani pozvao je 27. svibnja iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i čestititao mu pobjedu na predsjedničkim izborima.

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i prijetnjom regionalnoj stabilnosti.

Saudijska Arabija je priopćila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara “različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regije”, uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu.

Egipat je optužio Katar da zauzima “antagonistički pristup” prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane podržavati terorističke grupe.

Bahrein je okrivio Katar za podršku oružanim terorističkim aktivnostima i financiranje iranskih grupa koje bi izvodile sabotaže i širile kaos u Bahreinu.

Katar je više puta odbacivao optužbe da financira ekstremističke grupe.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla utjecati na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i središnje zapovjedništvo za Bliski istok.

Šef američke diplomacije Tillerson izjavio je na konferenciji za novinare u Sidneyu da prekid diplomatskih odnosa apraskih zemalja s Katarom neće imati posljedice na borbu protiv Islamske države.

Tillerson je pozvao sve strane da razgovaraju i prevladaju međusobne razlike.

Katar je u ponedjeljka izrazio žaljenje zbog odluke Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina te Egipta da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu, prenijela je Al Jazzera.

“Mjere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama bez osnova”, kaže se u priopćenju Ministarstva za vanjskih poslova Katara.

Ustvrdili su da ta odluka neće utjecati na normalni život „građana i stanovnika Katara“, prenosi agencija Reuters.

Visoki iranski dužnosnik izjavio je danas da prekid diplomatskih odnosa s Katarom neće pomoći u riješavanju krize na Bliskom istoku, prenosi agencija Reuters.

Vodeće zrakoplovne kompanije poput Etihada i FlyDubai su suspendirale letove za Katar, a zatvoreni su svi granični prijelazi između tih država. Riječ je o najvećoj krizi između Zaljevskih zemalja posljednjih desetljeća. U središtu krize je odnos prema Iranu.

– Prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica. To nije način za riješavanje krize. Agresija i okupacija ne može imati za rezultat ništa drugo do nestabilnost – izjavio je Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa Ureda iranskog predsjednika Hassana Rouhanija./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

DRAGANA VRAGANA: Ova srpska umjetnica uzrok je potpunog prometnog kolapsa u Zagrebu u petak i subotu. Zagrebački mediji to nisu dali pustiti u eter…

Zagreb je bio poprište kaosa u prometu 3.  i 4.  svibnja, a voditelji radijskih stanica nisu mogli skriti zbunjenost....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -