Petak, 3 svibnja, 2024

BACITE IH: Od danas skuplje cigarete, ukinute carine na robe iz EU

Must Read

Od 1. siječnja 2013. cigarete u BiH su skuplje od 10 do 60 feninga zbog povećanja akciza, o čemu je još u rujnu odluku donio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje. Međutim , i pored toga, neke će se zadržati na starim cijenama.
Tom odlukom je definirano da se plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 37,50 KM za tisuću komada, odnosno 0,75 KM za pakiranje od 20 komada cigareta.
U Upravi za neizravno oporezivanje navode da se, ukoliko je ukupna akciza na cigarete manja od minimalne akcize, plaća minimalna akciza u iznosu od 1,82 marke po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.
Do ovakve odluke je došlo zbog toga što je to nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.
Od danas su ukinute i carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.
Riječ je o polovnim putničkim vozilima, određenim vrstama i prerađevinama od voća i povrća, mliječnim prerađevinama, nekim vrstama mesa poput junećeg i telećeg, kavi, određenim vrstama tekstila, motornom bezolovnom benzinu i određenim uljima i drugim proizvodima.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević naglasio je u izjavi za Fenu da se radi o proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja se u proteklim godinama spuštala i u ovoj godini iznosila između dva i tri posto, dok se od početka naredne godine carina ukida i naplaćivat će se samo PDV prilikom uvoza tih proizvoda, a koji imaju porijeklo iz EU.
Podsjetio je i da je to rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.
Podsjetimo, primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima počela 1. srpnja 2008. godine, što znači da je dolazilo do postupnog ukidanja carina u petogodišnjem razdoblju.
Za veliki dio proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz Unije carina je ukinuta već 2009., međutim, za određene proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU da se stope carine postupno smanjuju za razdoblje od 2008. do 2013. godine.
Ukidanje carina, međutim, nije dovelo do bitnijeg pada cijena na tržištu BiH.
Naime, formiranje cijena ovisi od ponude i potražnje, a država, praktično, nema mehanizam da nekoga prisili da, za smanjenje poreznog opterećnja, u ovom slučaju ukidanje carina, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu BiH.
Ukidanje carina na određeni broj proizvoda koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije i imaju porijeklo iz Unije, značajno je smanjilo prihode Uprave za neizravno oporezivanje BiH i u proteklih pet godina to je gubitak od oko 450 milijuna maraka.
U 2008.godini, kada je naplaćivana puna carina na sve proizvode, u bh. blagajnu je ušlo oko 650 milijuna KM, a primjera radi, u ovoj godini to je svega 200 milijuna maraka od naplate carina, potvrdio je za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO. ( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -