Mostar u kućama, Banja Luka bez zvijezda, Sarajevo puno…

SARAJEVO/MOSTAR/BANJA LUKA – Više tisuća Sarajlija i njihovih gostiju iz zemlje i inozemstva dočekalo je novu godinu na Trgu djece Sarajeva gdje su ih zabavljali domaći bendovi: The Blavors, Atentat, Skroz, Zoster.
Nakon vatrometa kojim je označen početak godine, Sarajlije su u 2013. ušle uz hitove grupe Regina, a za zagrijavanje je bio zadužen mostarski Zoster, koji je pjesmama masi u Sarajevu poručio da, unatoč slavlju ne smijemo zaboraviti da to što živimo u šupku svijeta ne znači da smo manje vrijedni, da se prisjetimo tko je jamio i da nas tuku svojim palicama.
U mnogim općinama i gradovima Republike Srpske organiziranog dočeka na otvorenom nije ni bilo, izuzmu li se Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Kozarska Dubica, Prnjavor, Doboj i još par općina, gdje su nastupili domaći izvođači.
Izuzetak je Doboj, čija je vlast i ove nove godine našla sredstva da svojim građanima priušti koncert Tijane Dapčević.
Doček Nove godine je organiziran i u Andrićgradu, gdje je nekoliko tisuća Višegrađana i njihovih gostiju ispratilo staru i dočekalo Novu godinu uz “Riblju čorbu”, a priređen je i vatromet.
Banja Luci nije izostao vatromet, ali jesu poznatije estradne zvijezde, pa je ovaj put izbor pao na domaće grupe, “Vanja D Frog” i “Balkan ekspres” i Krajiške trubače.
Iako je ove godine prekinuta praksa dočeka na otvorenom, bijeljinski gradski Centar za kulturu organizirao je zabavni program na platou ispred Centra u okviru koga su nastupili orkestar harmonika iz Ugljevika, pjevačica Lidija Jelisić, bijeljinski glumci i duo „Stav“.
Trebinju nije bilo organiziranog dočeka Nove godine, pa su su oni, koji su to sebi mogli priuštiti, otišli do Budve, gdje je nastupio Zdravko Čolić.
Veliki broj građana Bihaća novu 2013. godinu dočekao je na otvorenom, na Gradskom trgu, gdje ih je u organizaciji Kulturnog centra te općine, zabavljala domaća grupa „Skripta“, uz tradicionalni vatromet.
Doček nove godine bio je organiziran i u brojnim ugostiteljskim objektima, a najveći broj građana ipak se odlučio za varijantu kod kuće pored malih TV-ekrana.
Unatoč hladnom vremenu i magli veliki broj Bugojanaca oko ponoći se našao na središnjem gradskom trgu u Sultan-Ahmedovoj ulici, gdje je organiziran doček Nove godine na otvorenom. Zabavljali su ih lokalni bendovi i pjevači.
Novogodišnja noć u Mostaru protekla je uglavnom mirno, uz zvukove petardi i drugih pirotehničkih sredstava.
Kao ni prethodna tri dočeka, ni ove godine u gradskom proračunu nije bilo novaca za organizirani doček nove godine na otvorenom pa je većina Mostaraca novu godinu dočekala u vlastitim domovima, a samo manji dio građana odlučio se za doček u ugostiteljskim objektima.

bitno.ba | R.I.