Published On: Uto, sij 1st, 2013

JEDNOM PIŠE DRUGOM METAK OŠTRI: Mevlid Jašarević dovršava knjigu

Popularni sarajevski performer i vođa bosanske hipi scene Mevlid Jašarević(24) koji je početkom prosinca 2012. godine nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog terorističkog napada na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, polako dovršava svoju prvu knjigu.
Potvrdio je to za agenciju Anadolija (AA) njegov odvjetnik Senad Dupovac. Pojasnio je da je na opće iznenađenje javnosti riječ o knjizi vjerskog karaktera, te da nije upoznat s tim da li Jašarević u knjizi piše i o djelu za koje je osuđen prošlog mjeseca.
“Koliko znam, sada radi na iščitavanju tekstova koje je napisao“, rekao je Dupovac, dodajući da Jašareviću nije teško pala visoka zatvorska kazna na koju je osuđen.
Dupovac je za AA potvrdio da je dobio otpravak nepravomoćne presude Suda Bosne i Hercegovine protiv Jašarevića. Presuda je, kako je rekao, napisana na 30 stranica.
Najavio je da će se žaliti na presudu, ali i da će tražiti produženje roka za pisanje žalbe na mjesec dana, umjesto uobičajenih 15 dana. Naglasio je da se presuda obimna i da mu je zbog toga potrebno i više vremena za taj zadatak.
Jašarević je 28. listopada prošle godine iz automatske puške pucao na zgradu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tijekom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.
Tom prilikom Jašarević teško je ranio jednog pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.
Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.
Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. lipnja ove godine pred Sudom BiH. Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su oslobođeni za pomaganje Jašareviću u terorističkom napadu.