Petak, 18 listopada, 2024

SALKIĆ U ŠVEDSKOJ: Sudbinski su trenuci oko pitanja opstanka zemlje, svi vi ste naši ambasadori..

Vrlo
Svaki Bošnjak u zemlji i svijetu mora znati da nam je od sudbinske važnosti opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine, ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

On je danas održao predavanje mladim Bošnjacima iz organizacije BEMUF u Orebrou u Švedskoj te ih pozvao na puni aktivizam, naglasivši važnost održavanja veze s domovinom i očuvanja bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta.

U svom predavanju legitimni potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda (U FBIH Srbi nemaju legitimnog potpredsjednika iz reda srpskog naroda, u FBIH ga Srbima postavljaju Bošnjaci) posebnu važnost dao je uključivanju mladih iz dijaspore u politički život Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je svaki naš građanin u dijaspori svojevrsni ambasador države Bosne i Hercegovine.

Posebno je važno da se aktivan odnos prema Bosni i Hercegovini razvije i očuva kod druge generacije naših građana u dijaspori, što je BEMUF već uspio uraditi.

– Neophodan je aktivizam, neophodno je stvaranje mreže Bošnjaka koji će jasno djelovati na jačanju domovine, zajedno sa pripadnicima drugih naroda koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom i koji su spremni graditi društvo slobodnih i ravnopravnih ljudi, u kojem će svi imati podjednaka prava.

(Kao recimo Srbi u Federaciji?)

Mi moramo iskoristiti iskustva švedskog multietničkog društva 21. stoljeća, trebamo uvažiti našu višestoljetnu tradiciju zajedničkog življenja i krenuti u proces ozdravljenja bosanskohercegovačkog društva. Upravo u vama mladima, koji živite širom svijeta, koji učite i razvijate se, noseći u sebi Bosnu i Hercegovinu, u vama vidim šansu za našu budućnost.

S razlogom smo svi vrlo često nezadovoljni, ali mi moramo znati da još uvijek postoje snage koje žele da sruše i podijele Bosnu i Hercegovinu.

(Mislio je na sarajevske unitariste koji ne poštuju multietnički karakter BIH?)

Često smo onemogućeni da se bavimo svakodnevnim stvarima koje život znače upravo zbog stalne borbe za opstanak. Zato nam treba pomoć, da ojačamo i očuvamo Bosnu i Hercegovinu – naglasio je legitimni Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Možda neko može pomisliti da mu država, odnosno domovina nije važna, ali, dodao je, pokušajte ostati nekoliko dana bez svoje kuće.

– Spavajte napolju. U prvom trenu to nije opasno, ali nakon nekoliko dana ćete se razboljeti. Dovesti život u pitanje.

(Pa dobro upravo to je, SDA, Sallkićeva, mnogom Bošnjaku Srbinu i Hrvatu i dala, život bez krova, daleko od kuće. Jer da još početkom 90-ih  nisu odbili već potpisani Coutillierov plan i rata u BIH niti tolike  bošnjačke, srpske i hrvatske tragedije, danas  ne bi bilo. Umjesto toga dogodio se rat.)

Tako je i sa domovinom. Moramo sve dati da je očuvamo i učinimo jačom. Tome nas uči i islam kao naša vjera. Pozivam vas da se povežete sa mladima u Bosni i Hercegovini. Da se posjećujete. Da iskoristite društvene mreže, da ojačate komunikaciju sa svojim vršnjacima u Domovini i razbijete barijere koje postoje – kazao je Salkić.

 

Salkić je danas, u pratnji domaćina iz Islamske zajednice Švedske i BEMUF-a, posjetio bosansku kuću koja se gradi u Orebrou i u koju je do sada uloženo oko tri miliona KM.

 

(Vijesti.ba / FENA)

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -