Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Papa pred pločom postavljenom u čast žrvama ‘papinske tiranije’.

Must Read

Zadnja stvar koju je papa Franjo očekivao tijekom posjeta talijanskome gradu Carpiju nedaleko od Bologne u nedjelju vjerojatno je bila velika, 136 godina stara kamena ploča postavljena u čast žrvama ‘papinske tiranije’.

Papa se provezao pokraj ploče dok je stajao u otvorenom papamobilu nakon mise održane na glavnome gradskom trgu. Franjo je održao misu u gradu što ga je 2012. teško pogodio i razorio potres.

Mramorna ploča veličine metar s dva metra, postavljena je 1881. na fasadi zgrade u središtu Carpija. Riječ je o spomeniku podignutom u čast ujedinjenja Italije 1870., na kojoj stoji da je upravo ujedinjenje ‘oslobodilo ljudsku misao od papinske tiranije’.

Papamobil je gradom vozio vrlo sporo kako bi se Papa mogao pozdraviti s vjernicima i ne zna se je li uspio pročitati riječi uklesane na ploči.

Do 1870. Italiju su činile kraljevine, vojvodstva, gradovi-države, republike i snažna Papinska Država koja je postojala od 756. do 1870. kada je nastupilo ujedinjenje Italije.

Te je godine Giuseppe Garibaldi vojno porazio snage Papinske Države, srušio papinsku vlast i integrirao državu u Kraljevinu Italiju. Jedini njezin današnji ostatak je suverena Država Vatikanskog Grada.

Carpi je pripadao vojvodstvu od Modene koje se priklonilo snagama za ujedinjenje Italije i protiv Pape, prenosi Hina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -