Subota, 21 rujna, 2024

KONFUZNA SDA: Federalizam kao europski standard prihvatljiv, ali ne onaj raspirujući hrvatskih zastupnika

Vrlo

Predsjedništvo SDA priopćilo je kako odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se, kako tvrde, zagovaraju “dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH, navodi se u priopćenju ove stranke.

SDA tvrdi kako su stavovi HNS-a na tragu politike “nerealnih maksimalističkih zahtjeva, kojima se potkopava ustavna struktura Bosne i Hercegovine uspostavljena Daytonskim mirovnim sporazumom, a time i stabilnost, reformski i europski put BiH”.

-Pojmovi  federalizacije i decentralizacije u smislu europskih standarda su apsolutno prihvatljivi:  međutim, njihova interpretacija u zalaganjima HDZ BiH je neprihvatljiva i s dalekosežnim negativnim posljedicama. Federalizacija prema interpretaciji HDZ BiH znači produbljivanje diskriminacije i dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela, tvrdi SDA.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija o BiH u Europskom parlamentu sadrži “bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne  podjele ili  isticanje etničkog principa na uštrb građanskog”, a „federalizam“ koji raspiruje nerealne težnje HDZ BiH je, tvrde, upravo takva formulacija.

-Federalizam koji se spominje u  amandmanima nekih  parlamentaraca iz Republike Hrvatske,  zapravo je  prizivanje podjele BiH na etničkim principima, koja nije  ostvarena ni ratnim sredstvima. Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu europskom putu BiH  i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u EU, navodi se u priopćenju SDA.

SDA umjesto ograde od batinaša, optužili SIP

Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, uljučujući i posljednju kojom su izbori za općinu Stolac raspisani samo s hrvatskim kandidatima za načelnika, uništile su integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu, tvrdi u priopćenju SD. To će, navode, ostati upamćeno kao primjer uplitanja SIP-a  koji je svojim odlukama preuzeo ulogu i suda i birača.Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržat će stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora.

Podsjetimo Središnje izborno povjerenstvo BiH sankcioniralo je kandidata SDA za načelnika Stoca Salmira Kaplana, te još trojicu kandidata bošnjačke Inicijative za Stolac, skidajući ih s kandidacijskih lista, jer su 2. listopada pretukli dvojicu dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva, te otuđili izborni materijal s biračkih mjesta

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje  postupak HDZ BiH i oporbenih stranaka u Domu naroda Parlamenta F BiH, koji je doveo do neusvajanja reformskog Zakona o mirovinskom sustavu.

-Glasanjem za nerealni i neprovodivi amandman, HDZ BiH i oporbene političke stranke su srušili reformski zakon, koji je trebao unijeti više pravde u mirovinski sustav, i da osigura njegovu održivost i stabilnost. Zahtijevamo od Vlade FBiH da ovaj zakon ponovo stavi u parlamentarnu proceduru, i očekujemo od svih političkih stranaka da vode računa o interesima umirovljenika, a ne o politikantskim uskostranačkim interesima, navodi se u priopćenju SDA./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Što smo naučili o špijuniranju na društvenim mrežama?

 Naši digitalni životi postali su prava zlatna žila za tehnološke divove. Izvješće Savezne komisije za trgovinu (FTC) otkriva mračnu...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -