Utorak, 30 travnja, 2024

Tuzlacima izdana preporuka da kretanje svedu na minimum

Must Read
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona proglasilo je epizodu čekanja na području grada Tuzla zbog zagađenosti zraka, potvrdio je Feni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice tog kantona Hasan Fehratović.

Ferhatović ističe da se upozorava rizičnim skupinama stanovništva smanjiti kretanje i apelira na smanjenje korištenja motornih vozila.

Također, kako navodi ne preporučuje se dulji boravak na otvorenom, a ukoliko je kretanje vani neophodno, preporučuje se korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Preporuke se odnose na sve građane, ali posebno na rizične grupe stanovništva poput osoba s kroničnim bolestima respiratornih organa, starijih osoba, te s oboljenjima srca, trudnicama, kao i djeci predškolske dobi.

Resorno ministarstvo je obavijestilo Gradsku službu civilne zaštite Tuzla o proglašenju epizode čekanja, a koja može poduzeti mjere poput zabrane kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase iznad 7,5 tona u određenom vremenu na određenim prometnicama, zatim upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje da će se u slučaju da postoje sumnje da se vrše takve nedozvoljene radnje, prijaviti nadležnim inspekcijama.

Također CZ Tuzla može uputiti poziv pravnim subjektima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta, da poduzmu sve potrebne tehnički izvodive mjere da bi se smanjile emisije u zrak uključujući korištenje drugih, ekološki prihvatljivih energenata i čišćenje dimnjaka.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -