Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

EVO ZAŠTO NEMA HERE MJESECIMA: Obnovljeni sukobi u Sj. Irskoj…

Must Read
Osam policajaca ozlijeđeno je tijekom noći u neredima koji su izbili u Sjevernoj Irskoj zbog odluke o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradskoga poglavarstva u Belfastu. Policija je upozorila ljude da se ne pridružuju prosvjedu.
 
U ponedjeljak su republikanski gradski vijećnici, koji čine većinu u gradskim vlastima, izglasovali uklanjanje zastave. Jedino će 17 dana u godini, tijekom državnih blagdana, zastava biti izvješena. To je izazvalo revolt probritanskih lojalista. Britanska se zastava neprekidno vijorila od 1906. godine.
 
Deseci mladih, ogrnuti britanskim zastavama, sukobili su se s policijom. Bacali su cigle i Molotovljeve koktele, a najteži sukob izbio je u Newtownabbeyu, većinski protestantskom području 10-ak kilometara sjeverno od središta Belfasta.
 
Probritanski lojalistički političari, koji dijele vlast s proirskim Sinn Feinom, osudili su nasilje i optužili paravojnu protestantsku skupinu Dobrovoljačke snage Ulstera za poticanje na pobunu i nerede.
 
Tijekom tri desetljeća sukoba između katolika, koji su tražili pripajanje Irskoj, i protestanata, koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, poginulo je oko 4000 ljudi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Lavrov: Zapad želi uništiti Srbe i pravoslavlje. Na meti su i Hrvati u BIH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švicarska, pokušajem da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -