Sarajlije ispred Skenderije: Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih!

Nekoliko desetina građana Sarajeva povezanih zajedničkom Facebook grupom prosvjedovalo je danas na platou ispred Centra Skenderija protiv ‘useljavanja “turbo folka” u Dom mladih, ‘kolijevku pop-rock sarajevske glazbene škole’ iz koje su iznikla kultna imena poput grupe Indexi, prepoznatljiva širom bivše Jugoslavije.
“Sklonite turbo folk s naših ulica”, “Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih”, “Nećemo splavove u Domu mladih” poruke su sa današnjeg skupa.
Mesud Rizvo je u ime demonstranata kazao da su zahvaljujući njihovoj kampanji otkazani subotnji koncerti “turbo folka” u Domu mladih u Centru Skenderija, od kojih je prvi trebalo da se održi večeras.
Rizvo napominje da mu nije važno odakle su i tko su najavljivani ‘glazbenici’ već generalno želi poručiti da Dom mladih nije mjesto za njihove manifestacije niti je “turbo folk” način pjevanja, odijevanja, ponašanja, kakav treba masovno da prihvaćaju mladi ljudi.
Rizvo tvrdi da bi mladi prigrlili i druge, mnogo kvalitetnije glazbene sadržaje i stilove kad bi se susretali s njima koliko su u doticaju s poplavom “turbo folka”.
Samir Selimović, zaposlenik Centra Skenderija, kazao je, pak, novinarima da on i drugi zaposlenici nisu ni za listopad dobili plaće koje inače zarađuju od izdavanja prostorija Centra, a ne iz proračuna.
On postavlja pitanje ujednačavanja kriterija u cijelom gradu kad je u pitanju gostovanje “turbo folk” predstavnika i navodi aktualni primjer najavljenog gostovanja beogradskog izvođača Ace Lukasa u dvorani “Zetra”.
Što se tiče najavljivanih subotnjih manifestacija protiv kojih je danas na Skenderiji digla glas grupa građana, Selimović tvrdi da ugovor za taj program nikad nije potpisan, koliko je njemu poznato.