Published On: Sub, pro 8th, 2012

EVO ZAŠTO NEMA HERE MJESECIMA: Obnovljeni sukobi u Sj. Irskoj…

Osam policajaca ozlijeđeno je tijekom noći u neredima koji su izbili u Sjevernoj Irskoj zbog odluke o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradskoga poglavarstva u Belfastu. Policija je upozorila ljude da se ne pridružuju prosvjedu.
 
U ponedjeljak su republikanski gradski vijećnici, koji čine većinu u gradskim vlastima, izglasovali uklanjanje zastave. Jedino će 17 dana u godini, tijekom državnih blagdana, zastava biti izvješena. To je izazvalo revolt probritanskih lojalista. Britanska se zastava neprekidno vijorila od 1906. godine.
 
Deseci mladih, ogrnuti britanskim zastavama, sukobili su se s policijom. Bacali su cigle i Molotovljeve koktele, a najteži sukob izbio je u Newtownabbeyu, većinski protestantskom području 10-ak kilometara sjeverno od središta Belfasta.
 
Probritanski lojalistički političari, koji dijele vlast s proirskim Sinn Feinom, osudili su nasilje i optužili paravojnu protestantsku skupinu Dobrovoljačke snage Ulstera za poticanje na pobunu i nerede.
 
Tijekom tri desetljeća sukoba između katolika, koji su tražili pripajanje Irskoj, i protestanata, koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, poginulo je oko 4000 ljudi.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare