Utorak, 25 lipnja, 2024

EVO ZAŠTO NEMA HERE MJESECIMA: Obnovljeni sukobi u Sj. Irskoj…

Must Read
Osam policajaca ozlijeđeno je tijekom noći u neredima koji su izbili u Sjevernoj Irskoj zbog odluke o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradskoga poglavarstva u Belfastu. Policija je upozorila ljude da se ne pridružuju prosvjedu.
 
U ponedjeljak su republikanski gradski vijećnici, koji čine većinu u gradskim vlastima, izglasovali uklanjanje zastave. Jedino će 17 dana u godini, tijekom državnih blagdana, zastava biti izvješena. To je izazvalo revolt probritanskih lojalista. Britanska se zastava neprekidno vijorila od 1906. godine.
 
Deseci mladih, ogrnuti britanskim zastavama, sukobili su se s policijom. Bacali su cigle i Molotovljeve koktele, a najteži sukob izbio je u Newtownabbeyu, većinski protestantskom području 10-ak kilometara sjeverno od središta Belfasta.
 
Probritanski lojalistički političari, koji dijele vlast s proirskim Sinn Feinom, osudili su nasilje i optužili paravojnu protestantsku skupinu Dobrovoljačke snage Ulstera za poticanje na pobunu i nerede.
 
Tijekom tri desetljeća sukoba između katolika, koji su tražili pripajanje Irskoj, i protestanata, koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, poginulo je oko 4000 ljudi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -