Petak, 17 svibnja, 2024

Prijavljeno 27 kritičnih situacija na biračkim mjestima

Must Read

Koalicija Pod lupom održala je press konferenciju prije koje su objavili da je 99 posto građanskih – nestranačkih posmatrača Koalicije pristupulo na mjesta gdje su bili raspoređeni.

Ipak, tokom press-konferencije predstavljen je i niz nepravilnosti koji se dešavao u pojedinim opštinama, tačnije glasačkim mjestima.
Koalicija Pod lupim ima 2.500 posmatrača diljem BiH, a Jan Zlatan Kulenović je ranije za N1 kazao da to suštinski znači da imaju posmatrača na svakom drugom glasačkom mjestu u BiH.
Jelena Tanasković Mićanović iz Koalicije Pod lupom kazala je da je prijavljeno 27 situacija koje se smatraju kritičnim i utemeljenim, te da su podnesene 23 primjedbe.
Vrste su raznolike, od zabranje posmatranja glasanja posmatračima Koalicije Pod lupom, u dva slučaja nije dozvoljen ulaz na mjesto – kada se ručno broje glasovi.
U nekoliko navrata zabilježena je pomoć pri glasanju, gdje jedno lice pruža pomoć više birača. Takva su zabilježena dva slučaja. U Stocu je konkretno zatvoreno jedno mjesto zbog verbalne prepirke članova biračkog odbora zbog izbornih procedura.
Na press-konferenciji istaknuta su i pojedina kašnjenja u otvaranju glasačkih mjesta. Ukupno 17 posto njih po podacima Koalicija Pod lupom nije otvoreno u 07:00 sati. Razlozi neotvaranja je nedostatak izvoda iz centralnog biračkog spiska, a mobilni timovi Pod lupom su obišli 151 redovno mjesto.
Zaključak je da je izborni dan započeo u skladu sa izbornim procesom. Ipak, 48 sati prije izbora zabilježen je pritisak na određene birače i posmatrače, a određeni broj posmatrača otakazao je angažman Koaliciji Pod lupom – upravo zbog političkih pritisaka.
Na šest posto biračkih mjesta gdje se nalaze posmatrači Koalicije Pod lupom nije bilo dovoljno glasačkog materijala.
U međuvremenu, Koalicija sarađuje sa komisijama na otklanjanju problema, a svi posmatrači su pristupili svojim biračkim mjestima.
U Banjaluci su se pojavili problemi sa izdavanje akreditacija, kao i u Stocu, no ti problemi su uz intervenciju gradskih i općinskih odbora riješeni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -