Published On: Ned, lis 2nd, 2016

REFERENDUM U MAĐARSKOJ Mađari odlučuju o (ne)prihvaćanju izbjeglica


Građani Mađarske na referendumu koji je počeo jutros odlučit će o prihvaćanju odnosno protivljenju europskoj direktivi o raspodjeli izbjeglica u toj zemlji. Mađarska bi prema kvotama EU-a trebala prihvatiti 1.294 izbjeglice.
Želite li da EU propiše obvezno naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj čak i bez suglasnosti Parlamenta, pitanje je na koje će svoj odgovor da ili ne dati blizu 8,3 milijuna Mađara.
Referendum je raspisao mađarski premijer Viktor Orban koji je izazvao tenzije retorikom da Mađarska ne treba muslimanske izbjeglice. Orban je više puta izjavio kako Mađarska neće poštovati direktivu Europske unije (EU) o raspodjeli migranata među zemljama članicama.
Većina oporbenih stranaka bojkotuje današnji referendum, a istraživanja pokazuju da bi odziv mogao biti oko 50 posto.
Čelnik islamske zajednice u Mađarskoj Zoltan Bolek poručio je u ranijem intervjuu za AA kako je kampanja uoči referenduma u toj članici EU podstakla rast islamofobije.
Prema kvotama EU o razmještanju izbjeglica u članice Unije od ukupno 160 tisuća ljudi u Mađarskoj je trebalo biti smješteno njih nešto više od tisuću. Mađarske vlasti su 24. veljače odlučile organizirati referendum u vezi s tim pitanjem, prenosi Anadolija./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare