Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Njemački mediji: BiH prijeti raspad, Srbi pokazuju mišiće

Must Read

SARAJEVO – Njemački tisak piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava s opasnošću destabilizacije, pa i raspada.
“Ovdje je u pitanju mnogo više od državnog praznika. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma mogao ponovno gurnuti u ponor”, ocjenjuje Tageszeitung.
“Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsjedniku Republike Srpske, se može vjerovati da je nakon ovog uspjeha spreman za daljnju eskalaciju – na referendum o odvajanju od BiH.
U potporu Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristaše nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija “, piše ovaj list.
Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagiralo na to s negodovanjem.” Srbi bi mogli doduše napustiti BiH – ali bez zemlje “, kažu Bošnjaci nedvosmisleno. Kako navode, naravno iu Bruxellesu iu Washingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH, a stvari još uvijek nisu otišle tako daleko.
“Unatoč njihovom prkosnom glasovanju na referendumu većina Srba u BiH, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja, žele još uvijek biti dio Europe i EU”, navode njemački mediji.
“Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako”, zaključuje u komentaru za Tageszeitung Erich Ratfelder. Berliner zajtung ocjenjuje da Srbi u BiH pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcjepljenje. Cajt online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocijenila nelegalnim. “U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Europska komisija je podržala središnju vladu u Sarajevu. Referendum nema ‘pravnu osnovu'”, navela je portaparolka Povjerenstva Maja Kocijančić.
Ona je od svih strana zatražila da sukob riješe “unutar postojećih ustavnih okvira” i “konstruktivnim dijalogom”, piše Die Zeit. Građani Republike Srpske su velikom većinom zaokružili “da”, izvijestila je N-TV u izvještaju o referendumu uz ocjenu da “BiH prijeti raspad”.
“Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9 siječnja bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na neovisnosti Republike Srpske od BiH “, navodi ta televizija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -