Published On: Uto, ruj 27th, 2016

Izetbegović: To što se Dodik žali Ustavnom sudu znači da ga priznaje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je najavu Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) u vezi s apelacijom Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 1. marta, kao Dana nezavisnosti BiH.

Izetbegović je poručio da to znači da Dodik priznaje Ustavni sud.
Predsjednik RS-a je danas najavio kako će od poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti da do kraja ove sedmice Ustavnom sudu BiH upute apelaciju za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.
Izetbegović je kazao da je to “dobro i da to znači da Dodik priznaje Ustavni sud.”
“Pozdravljam to”, dodao je Izetbegović.
U vezi s izjavom srbijanskog predsjednika Tomsilava Nikolića koji je kazao da Izetbegović treba da objasni šta misli pod tim kada je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kako je rekao, predvidio sudbinu libijskog lidera Moamera Gadafija, Izetbegović je rekao da lideri država jedni drugima ne bi trebali postavljati pitanja.
“Kada bih ja sada počeo da pitam Nikolića šta je kada kazao u posljednjih 20-25 godina bio bi to dug spisak upita na koje bi on trebao da odgovara. Ne trebamo mi lideri država jedni drugima postavljati pitanja. Ne znam šta se on brine za Dodika. On je Srbijanac, ovo je BiH, a Dodik se itekako zna dobro braniti sam”, poručio je Izetbegović.
Dodao je da možda nije najbolje poređenje kada je Gadafi u pitanju, ali se političarima dese takve izjave.
“Meni se desilo jednom, Nikoliću stotinu puta, Dodiku hiljadu da kaže neku prejaku riječ. Bože moj, idemo dalje”, kazao je Izebegović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>