Četvrtak, 18 travnja, 2024

BOSIĆ: Ustavni sud je sebi pucao u nogu

Must Read

“Sada je očigledno da bez SDS-a i ostalih opozicijskih stranaka referendum ne bi uspio, odnosno ne bi imao onih zakonskih 50 posto plus jedan glas. Mogu reći da je naša odluka da sudjelujemo i pozovemo ljude da glasaju spasila situaciju. Izlaznost od 55 posto je mala izlaznost, s obzirom na to da 90 posto građana po našoj procjeni smatra da 9. januar treba da bude Dan Republike Srpske”, rekao je Bosić.
Ovu izlaznost smatra iznenađenjem, a odgovorni su jedino SNSD i Miloradu Dodik “koji je insistirao da se referendum održi sedam dana prije lokalnih izbora i na taj način poslao poruku da se radi o predizbornoj manipulaciji”.
“Tvrdnje da se radi o anketi i slične aktivnosti dovele su do toga da je izlaznost mala”, rekao je Bosić.
Izjavu Dodika kako sram treba biti one koji nisu izašli na referendum prokomentarirao je riječima da “sram treba da bude Dodika koji na takav način tretira 45 posto građana koji nisu izašli na referendum”.
“Takav bahati odnos dokaz je da se radi o čovjeku koji razbija građane po svim linijama i koji je glavni faktor nestabilnosti i nejedinstva u Republici Srpskoj”, rekao je Bosić.
Istakao je da se nastavlja “opasna igra koju igraju Dodik i Bakir Izetbegović, ona je već najavljena, jer radi se o uvođenju BiH u ustavnu krizu”.
“Ustavni sud je sebi pucao u nogu, njegove odluke se u kontinuitetu ne provode i na takav način je diskvalifikovao sam sebe”, kazao je Bosić, a prenosi bntv.
Prema njegovim riječima, tvrdnja kakvo RS na ovaj način krši Daytonski sporazum ukazuje da bi to moglo ići na ruku onima koji žele da raspakuju Daytonski sporazum, odnosno žele praviti novo uređenje BiH koristeći ponašanje RS-a kao povod i kao krivca.
Uputio je Dodiku pitanju “Šta sad?”.
“Ako je samo promjena zakona, moglo se to uraditi i bez referenduma. Vidjet ćemo kojim putem će ovo ići. Mi smo zabrinuti za situaciju i smatramo da je ovo osnov za daljno zaoštravanje. Upozoravamo sve one koji bi htjeli na ovakvoj situaciji da potegnu bilo kakve ekstremne korake kao što su sankcije, uhićenja ili nešto slično da to ne rade. To nisu radili kada su u pitanju odluke Ustavnog suda vezano za Mostar, ne treba ni sada to da rade”, naglasio je Bosić i dodao da smatra da bi Dodik vjerovatno želio da do toga dođe jer bi ga to amnestiralo od nekih drugih stvari.
Rekao je kako će napuštanje institucija na nivou BiH Saveza za promjene biti razmatrano i u budućnosti.
“Kad procjenimo, ako procjenimo da bi bilo korisno povući takav potez mi ćemo ga povući, ali u ovom trenutku mislim da bi bilo kontraproduktivno”, dodao je Bosić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -