Subota, 4 svibnja, 2024

KĆERKA DR. MILE LASIĆA Kako je Mostarka Maja Lasić uvjerljivo pobjedila na izborima u Berlinu?

Must Read

Članica njemačke Socijaldemokratske stranke ( SPD) drMaja Lasić osvojila je najviše glasova u utrci za mjesto zastupnice u Parlamentu Savezne njemačke pokrajine Berlin.
Rođena Mostarka, koja je u Berlin došla kao izbjeglica tijekom rata u BiH, osvojila je 31,5 posto glasova. Uvjerljivo je ispred Katharine Becker, predstavnice stranke CDU Angele Merkel, koja je osvojila 12,1 posto glasova. Lasić je osvojila izbore u kvartu Wedding i svoju kampanju vodila je pod motom “Jedan za sve. Wedding za sve”. U tom kvartu živi i 4000 stanovnika bivše Jugoslavije koji su poput nje izbjegli u ratu.
Lasić je doktorica biologije koja mnogo pomaže imigrantima u okviru inicijative “Wedding pomaže”, a posebno djeci, jer je i sama bila u njihovoj koži. Imala je 14 godina kada je došla u Njemačku. Ona je kćerka mostarskog profesora Mile Lasića. Prikuplja odjeću i smještaj za njih te im besplatno prevodi.
“Moj Berlin je otvoren i svim novopridošlicama poručujem da su dobrodošli”, stoji u njezinom predizbornom programu. Obećala je da će se kao zastupnica zalagati za poboljšanje uvjeta za izbjeglice u Njemačkoj.
– Mi u Njemačkoj imamo Ustav prema kojem se orijentiramo, a njegov sastavni dio je pravo na azil. Dakle, imamo moralni imperativ pomoći ljudima koji su bili u tako ekstremnoj situaciji, kao što su bile izbjeglice koje su krenule u pravcu Njemačke – kazala je Lasić u nedavnom razgovoru za DW.
Ona je među onima koji smatraju kako je politika Angele Merkel prema izbjeglicama ispravna i da njezina slavna rečenica “Wir schaffen das” (Uspjet ćemo) ima smisla.
“Sebe smatram istodobno Njemicom i državljankom BiH”, za kojom je godinama patila zbog svega što se događalo nakon rata.
“Imam osjećaj da su političari u BiH na razini apstraktnih konflikata i da se ne spuštaju na teme svakodnevne politike kojima bi se trebali baviti”. A upravo to je zadatak političara, kaže zastupnica njemačkog SPD-a u Berlinu Maja Lasić./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -