Published On: Uto, ruj 20th, 2016

KĆERKA DR. MILE LASIĆA Kako je Mostarka Maja Lasić uvjerljivo pobjedila na izborima u Berlinu?

Članica njemačke Socijaldemokratske stranke ( SPD) drMaja Lasić osvojila je najviše glasova u utrci za mjesto zastupnice u Parlamentu Savezne njemačke pokrajine Berlin.
Rođena Mostarka, koja je u Berlin došla kao izbjeglica tijekom rata u BiH, osvojila je 31,5 posto glasova. Uvjerljivo je ispred Katharine Becker, predstavnice stranke CDU Angele Merkel, koja je osvojila 12,1 posto glasova. Lasić je osvojila izbore u kvartu Wedding i svoju kampanju vodila je pod motom “Jedan za sve. Wedding za sve”. U tom kvartu živi i 4000 stanovnika bivše Jugoslavije koji su poput nje izbjegli u ratu.
Lasić je doktorica biologije koja mnogo pomaže imigrantima u okviru inicijative “Wedding pomaže”, a posebno djeci, jer je i sama bila u njihovoj koži. Imala je 14 godina kada je došla u Njemačku. Ona je kćerka mostarskog profesora Mile Lasića. Prikuplja odjeću i smještaj za njih te im besplatno prevodi.
“Moj Berlin je otvoren i svim novopridošlicama poručujem da su dobrodošli”, stoji u njezinom predizbornom programu. Obećala je da će se kao zastupnica zalagati za poboljšanje uvjeta za izbjeglice u Njemačkoj.
– Mi u Njemačkoj imamo Ustav prema kojem se orijentiramo, a njegov sastavni dio je pravo na azil. Dakle, imamo moralni imperativ pomoći ljudima koji su bili u tako ekstremnoj situaciji, kao što su bile izbjeglice koje su krenule u pravcu Njemačke – kazala je Lasić u nedavnom razgovoru za DW.
Ona je među onima koji smatraju kako je politika Angele Merkel prema izbjeglicama ispravna i da njezina slavna rečenica “Wir schaffen das” (Uspjet ćemo) ima smisla.
“Sebe smatram istodobno Njemicom i državljankom BiH”, za kojom je godinama patila zbog svega što se događalo nakon rata.
“Imam osjećaj da su političari u BiH na razini apstraktnih konflikata i da se ne spuštaju na teme svakodnevne politike kojima bi se trebali baviti”. A upravo to je zadatak političara, kaže zastupnica njemačkog SPD-a u Berlinu Maja Lasić./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>