Published On: Uto, ruj 20th, 2016

DODIK: S Putinom ću razgovarati o referendumu, koji će sigurno biti održan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ruskog predsjednika Vladimira Putina na predstojećem sastanku obavijestiti o pripremama za referendum, koji će sigurno biti održan i koji nije uperen ni protiv europskih integracija, niti je antidejtonski.
Dodik je naveo da je na današnjem sastanku veleposlaniku Rusije u BiH Petru Ivancovu prenio da Srpska smatra da je Vijeće za sprovedbu mira nelegalno tijelo, nepredviđeno Daytonskim sporazumom i da je mnogo učinilo u ohrabrivanju visokog predstavnika da učini kriminal rušeći taj sporazum u mnogim stvarima.
“Rekao sam da arogancija koja dolazi s te strane i neprihvaćanje slova Daytona predstavlja obilježje rada i političkog pritiska tog vijeća. Što se tiče odlaska u Moskvu, pitanja o kojima ćemo razgovarati su politička i ekonomska”, rekao je Dodik za Radio slobodna Europa.
Dodik je kazao da Srpska ima pravo na referendum i naveo da u članu 33 Ustava BiH piše da BiH pripadaju nadležnosti koje su izričito dane ovim ustavom i nabrojano je devet nadležnosti, a sve ostalo što nije izričito dano tim ustavom pripada entitetima.
Na pitanje  vjeruje li da će visoki predstavnik u BiH ovog tjedna posegnuti za bonskim ovlaštenjima, Dodik je rekao da su bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protuzakonito.
“Ne znam što bi on mogao potegnuti. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, dodao je Dodik.
Komentirajući stav američkog veleposlanstva u BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH o referendumu, Dodik je rekao da se slaže u dijelu da nitko ne treba kršiti Dayton i da se zalaže za to da se vrati slovu Daytona.
“Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro s njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate, jer kod nas postoji narodno uvjerenje `dara je prevršila mjeru`”, dodao je Dodik.
On je poručio da će se referendum održati i da će on izaći glasovati čim se ujutro probudi.
Na pitanje hoće li SNSD dobiti dodatne političke poene jer je kampanju usmjerio na referendum, Dodik je podsjetio da su inicijativu o referendumu potpisale sve političke stranke u Srpskoj, a među njima i oporbene stranke.
“Ako su bili i oni tu, imali bi i oni političke poene. A kao političar da vam odgovorim, sve što može doprinijeti političkom značaju, kao što je referendum, to je sasvim legitimno”, dodao je Dodik.
Dodik je ponovo pozvao ljude da izađu na referendum. “Pozivam i Bošnjake i Hrvate da izađu. Mislim da je to važno i sa stajališta uključivanja u političke procese. Ne vidim ništa sporno i da netko bude protiv. Nitko ne kaže da će svi Srbi izaći i glasati za”, dodao je Dodik.
Predsjednik Srpske naglasio je da ovaj referendum nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju.
“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Hoće li to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, hoće li to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam. Pretpostavljam, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, oduzimanja nadležnosti da ćemo se opet vratiti na onu priču `Dara je prevršila mjeru`, pa bi možda i to moglo doći na dnevni red”, rekao je Dodik./Srna/HMS/