Petak, 3 svibnja, 2024

SARAJEVO JOŠ BEZ SLUŽBENOG ODGOVORA: Separatisti osvojili dvije trećine parlamenta

Must Read

Stranke koje se zalažu za izlazak iz španjolske federacije osvojile su dvotrećinsku većinu u Kataloniji. Ono što je šokiralo demokratski sistem Bosne, Turske i sjevernog Kurdistana jeste pravo na referendum koje je u Španjolskoj legalizirano a u demokratskoj Bosni, Turskoj, i Južnom Kurdistanu odbačeno kao nedemokratska metoda rušenja države. Bakir Izetbegović, niti Cerić, niti otac nacije Erdogan, još uvijek nisu reagirali zbog ovih antibosanskih djelovanja u toj nekada prijateljskoj državi Španjolskoj. Na pitanje novinarke AlDžazire Željku Komšiću, da prokomentira ova nečuvena, šokantna i antibosanska događanja, kako je moguće da jedna demokratska država, o pitanjima kao što su izdvajanje iz države, unutarnje uređenje i sl. stvari prepušta građanima, izborima, i referendumu, umjesto da o tome odluči Partija, Komšić je odgovorio: “A đe dođe ta Katalonija?”
Katalonske separatističke stranke osvojile su većinu na izborima za regionalni parlament, ali nisu uspjele dobiti čvrst mandat za provedbu referenduma u neovisnosti. Naime, katalonski predsjednik Artur Mas, koji je proveo nepopularne mjere štednje, raspisao je prijevremene izbore kako bi testirao novi politički program svoje stranke Konvergencija i unija (CiU) o neovisnosti Katalonije. 

Katalonski birači, frustirani ekonomskom krizom i nepravednim španjolskim poreznim sustavom na katalonsku štetu, dali su glasove, za dvije trećine mandata, četirima separatističkim strankama koje žele referendum o neovisnosti, ali su kaznili CiU, najveću među njima. CiU je osvojio samo 50 od 135 mandata u katalonskom parlamentu (12 manje nego dosad). To Masu znatno otežava provedbu referenduma, koji je želio raspisati iako mu se protivi vlada u Madridu i unatoč tomu što je u suprotnosti sa španjolskim ustavom.

Republikanska ljevica (ERC), tradicionalna separatistička stranka, osvojila je 21 mandat i bit će druga najveća u parlamentu. Ta je stranka udvostručila broj svojih mandata. Socijalisti imaju 20 zastupnika, a narodnjaci 19. Ostalih 25 mandata podijelile su dvije manje separatističke stranke. Zabrinut da bi se separatizam iz Katalonije mogao proširiti na Baskiju i druge regije, premijer Mariano Rajoy prošli je tjedan izjavio da su katalonski izbori važniji od općih.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PRVI REDOVI NA MISAMA NISU DOKAZ DA POZNAJEŠ KRŠĆANSTVO: Hrvatski političari uporno Uskrs čestitaju u tjednu Velike muke Kristove

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čestitala je Vaskrs svim vjernicima pravoslavne vjeroispovesti. – U svoje ime i u ime...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -