Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

IVANIĆ: 9. siječanj nazvati Danom državnosti, a može i Danom osamostaljenja Republike Srpske

Must Read

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić smatra da bi, nakon referenduma o Danu Republike, 9. siječanj trebalo nazvati danom državnosti Srpske, čime bi bila dosljedno sporovedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veću razinu.
“Ako se i dan državnosti proglasi neustavnim, možemo uvesti dan osamostaljenja Srpske, pa dan nezavisnosti i tako narednih 50 godina. Jedno je jasno – 9. siječanj je datum ispod koga srpski narod neće ići. Sve igre nas učvršćuju u uvjerenju da će tako biti”, poručio je Ivanić.
On je novinarima u Banjaluci rekao da Središnje izborno povjerenstvo BiH nema nijedan element kojim bi osporilo davanje biračkih popisa za sprovođenje referenduma o Danu Republike i ističe da bi, ukoliko to, ipak, učini, zauzelo čisti politički stav jer ne postoji odluka kojom se tako nešto zabranjuje.
“Očekujem da će svi na predstojećoj sjednici SIP-a glasovati da se poštuje odluka tijela (o referendumu) koje ima autoritet, a to je Narodna skupština Srpske. SIP treba biti u funkciji tog tijela”, poručio je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.
On je rekao da bi zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića za privremenu mjeru Ustavnog suda BiH o referendumu previše zaoštrio situaciju, pa su u SDA odlučili da nije pametno to uraditi.
“To znači da će biti sjednice Ustavnog suda. Ako bi Mirsad Ćeman, član SDA, kao predsjednik Ustavnog suda BiH iskoristio pravo i donio odluku po zahtjevu predsjednika s implikacijama na odluku Narodne skupštine, to bi bila katastrofa pravnog sustava u BiH i potpuno srozavanje autoriteta Ustavnog suda”, rekao je Ivanić.
Govoreći o primjedbama međunarodne zajednice koje bi se mogle čuti i na predstojećoj sjednici Vijeća za sprovođenje mira u BiH (PIC), Ivanić je rekao da oni zamjeraju Srpskoj neprovođenje odluke Ustavnog suda.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da SDS sudjeluje u radu Komisije za sprovođenje referenduma, te da su glasali da bude održan, kao sve stranke Saveza za promjene.
“Smatramo da SIP BiH treba dostaviti popise birača jer su opće dobro, a ne privatno vlasništvo. Referendum treba održati u skladu s odlukom Narodne skupštine”, naglasio je Tadić.
On kaže da će, ako bilo tko iz OHR-a i međunarodne zajednice zabrani referendum, time pomoći predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Govoreći o Izetbegovićevoj apelaciji Ustavnom sudu BiH o pitanju referenduma, Tadić je ocijenio da bi i “to išlo u korist Dodiku”.
Lideerd NDP-a Dragan Čavić kaže da će referendum biti održan jer je svrsishodan kao i da je svaka polemika mimo toga izravno usmjerena na izborne potrebe. Čavić je rekao je da referendum nije pitanje kojim se treba baviti međunarodna zajednica i PIC, te da to neće ugroziti održavanje referenduma.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -