Published On: Pon, kol 29th, 2016

IVANIĆ: 9. siječanj nazvati Danom državnosti, a može i Danom osamostaljenja Republike Srpske

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić smatra da bi, nakon referenduma o Danu Republike, 9. siječanj trebalo nazvati danom državnosti Srpske, čime bi bila dosljedno sporovedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veću razinu.
“Ako se i dan državnosti proglasi neustavnim, možemo uvesti dan osamostaljenja Srpske, pa dan nezavisnosti i tako narednih 50 godina. Jedno je jasno – 9. siječanj je datum ispod koga srpski narod neće ići. Sve igre nas učvršćuju u uvjerenju da će tako biti”, poručio je Ivanić.
On je novinarima u Banjaluci rekao da Središnje izborno povjerenstvo BiH nema nijedan element kojim bi osporilo davanje biračkih popisa za sprovođenje referenduma o Danu Republike i ističe da bi, ukoliko to, ipak, učini, zauzelo čisti politički stav jer ne postoji odluka kojom se tako nešto zabranjuje.
“Očekujem da će svi na predstojećoj sjednici SIP-a glasovati da se poštuje odluka tijela (o referendumu) koje ima autoritet, a to je Narodna skupština Srpske. SIP treba biti u funkciji tog tijela”, poručio je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.
On je rekao da bi zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića za privremenu mjeru Ustavnog suda BiH o referendumu previše zaoštrio situaciju, pa su u SDA odlučili da nije pametno to uraditi.
“To znači da će biti sjednice Ustavnog suda. Ako bi Mirsad Ćeman, član SDA, kao predsjednik Ustavnog suda BiH iskoristio pravo i donio odluku po zahtjevu predsjednika s implikacijama na odluku Narodne skupštine, to bi bila katastrofa pravnog sustava u BiH i potpuno srozavanje autoriteta Ustavnog suda”, rekao je Ivanić.
Govoreći o primjedbama međunarodne zajednice koje bi se mogle čuti i na predstojećoj sjednici Vijeća za sprovođenje mira u BiH (PIC), Ivanić je rekao da oni zamjeraju Srpskoj neprovođenje odluke Ustavnog suda.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da SDS sudjeluje u radu Komisije za sprovođenje referenduma, te da su glasali da bude održan, kao sve stranke Saveza za promjene.
“Smatramo da SIP BiH treba dostaviti popise birača jer su opće dobro, a ne privatno vlasništvo. Referendum treba održati u skladu s odlukom Narodne skupštine”, naglasio je Tadić.
On kaže da će, ako bilo tko iz OHR-a i međunarodne zajednice zabrani referendum, time pomoći predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Govoreći o Izetbegovićevoj apelaciji Ustavnom sudu BiH o pitanju referenduma, Tadić je ocijenio da bi i “to išlo u korist Dodiku”.
Lideerd NDP-a Dragan Čavić kaže da će referendum biti održan jer je svrsishodan kao i da je svaka polemika mimo toga izravno usmjerena na izborne potrebe. Čavić je rekao je da referendum nije pitanje kojim se treba baviti međunarodna zajednica i PIC, te da to neće ugroziti održavanje referenduma.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x