Petak, 3 svibnja, 2024

Ustavni sud Srpske danas odlučuje o vetu Bošnjaka na referendum

Must Read


Ukratko, na zahtijev Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BIH, donio je odluku po kojoj je 9. siječanj neustavan dan RS-a. Naime tim danom aludira se da je RS postojao i prije Daytona. Dodik je najavio kako će RS raspisati referendum na kojem će pitati građane što misle o ovoj odluci suda. Dodik potom negira instituciju Ustavnog suda kao i Tužiteljstva BIH tvrdeći da nisu daytonske, da su naknadno nametnute i da nisu nadležne baviti se pitanjima RS-a. OHR tvrdi da je referendum neustavan. Isto to kazala je jučer i US ambasada. Premda nije normalno da strane ambasade toliko sudjeluju u dnevnopolitičkom životu  druge zemlje, u BIH smo se nekako navikli da su strane ambasade vrh piramide vlasti, potom ide OHR i MMF, pa strane banke, pa lanac stranih suhomesnatih proizvoda itd.
Bošnjaci u RS-u smatraju da je referendum antiustavno pitanje i povukli su vitalni nacionalni interes. Hrvati nisu.
U svakom slučajum blokira li se referendum, bit će to prvi put u povijesti, da je građanima jedne zemlje, zabranjeno bilo postaviti pitanje “Što mislite o tome i tome”. I to će biti učinjeno u ime demokracije i slobode riječi.
FBIH još uvijek nema Dan FBIH. Iako nije jasno zašto nema. I zašto nadnevak Washingtonskog sporazuma nije dan FBIH.
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) danas će odlučiti da li je Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9 siječnja kao Dan RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.
Suci će donijeti i odluku da li je opravdan veto Kluba Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2013. godine, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. srpnja ove godine.
Bošnjački političari naglašavaju da 9 siječnja ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9 siječnja kao Dan RS, neustavne.
Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.
Zastupnici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. srpnja donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. rujna, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS.
Srpska političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. rujan, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9 siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike?”.
I skupštinski Odbor za ustavna pitanja smatra da je neprihvatljiv bošnjački zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, jer, kako je priopćeno, nije utemeljen na Ustavu i predložili su Ustavnom sudu RS-a da ovaj zahtjev Bošnjaka odbije kao neosnovan.
Ponovili su i tvrdnju da je Dan RS-a, 9. siječnja, sekularni blagdan.
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a danas će donijeti i odluku povodom zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o javnim tužiteljstvima RS-a, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici održanoj 23. lipnja ove godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -