Nedjelja, 28 travnja, 2024

Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Must Read

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u ponedjeljak u Sarajevu. U prostorijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpisali su ga šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Wigemark.

Sporazum bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Potpisivanje SSP-a bio je posljednjih mjeseci predmet spora između Federacije BiH i Republike Srpske, čije je čelništvo odbilo dati pristanak za potpisivanje argumentirajući tu odluku potencijalnim štetama koje bi gospodarstvenici u Republici Srpskoj osjetili liberalizacijom tržišta.

Zvizdic-Schmidt-002-13-07-16-735x400

RS je dao pristanak poslije nedavnog posjeta njemačkog saveznog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta, koji je dao jamstva da će Njemačka pokriti štete izazvane implementacijom SSP-a.

Nakon “zelenog svjetla” iz Banja Luke, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je potpisivanje sporazuma nakon što su to ranije učinili ostali članovi Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju država potpisnik postaje pridruženi član Europske unije te dobiva status potencijalnog kandidata za članstvo u toj organizaciji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U MEĐUNARODNIM odnosima postoji jedno nepisano pravilo: uspjeti u dovođenju nekoga u zabludu, obmanjivanju ili podvaljivanju neistine jednako je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -