Published On: Mon, Jul 18th, 2016

Bivši francuski premijer: “Turskoj nije mjesto u EU, prekinuti pregovore i s balkanskim zemljama”

Nekadašnji francuski premijer Alain Juppe založio se u ponedjeljak za zaustavljanje širenja EU-a, ocjenjujući da ondje nema mjesta za Tursku i zahtijevajući prekid pregovora s balkanskim zemljama…

Po mojem mišljenju moramo prekinuti postupak proširivanja, izjavio je kandidat na predizborima desnice za predsjedničke izbore 2017. u Francuskoj, trenutni favorit ispitivanja javnog mnijenja u intervjuu koji je objavio njemački dnevnik Die Welt prigodom njegova posjeta Berlinu.

Turskoj nije mjesto u EU-u, dodao je on. “Nije pozvana da jednog dana postane punopravna članica EU-a”, ocijenio je Juppe. “EU je toliko oslabljen, rizik je prevelik da se u ovom trenutku integrira zemlja velika poput Turske”.

A čak je i za balkanske zemlje s obzirom na slabost EU-a u ovom trenutku bolje da se prekine postupak prijama, ocijenio je on. “Ne možemo izgraditi novi kat u kući čiji su temelji oslabjeli.”

Pregovori o članstvu Ankare u EU počeli su 2005. Na jugoistoku Europe dvije su zemlje već članice EU-a – Hrvatska i Slovenija, a države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje su Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.