Published On: Pon, srp 18th, 2016

Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u ponedjeljak u Sarajevu. U prostorijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpisali su ga šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Wigemark.

Sporazum bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Potpisivanje SSP-a bio je posljednjih mjeseci predmet spora između Federacije BiH i Republike Srpske, čije je čelništvo odbilo dati pristanak za potpisivanje argumentirajući tu odluku potencijalnim štetama koje bi gospodarstvenici u Republici Srpskoj osjetili liberalizacijom tržišta.

Zvizdic-Schmidt-002-13-07-16-735x400

RS je dao pristanak poslije nedavnog posjeta njemačkog saveznog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta, koji je dao jamstva da će Njemačka pokriti štete izazvane implementacijom SSP-a.

Nakon “zelenog svjetla” iz Banja Luke, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je potpisivanje sporazuma nakon što su to ranije učinili ostali članovi Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju država potpisnik postaje pridruženi član Europske unije te dobiva status potencijalnog kandidata za članstvo u toj organizaciji.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>