Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Cijela HercegBosna u Vukovaru – najponosnija Kolona sjećanja

Must Read

Pod geslom “Vukovaru, ime sveto” u tom se gradu obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjica stradanja Vukovara u srpskoj agresiji. Od ranog jutra u Vukovar su stizali ljudi iz Kupresa, Viteza, Kiseljaka, Orašja, Dervente, Jajca, Mostara, Čapljine, Rame, Širokog Brijega, Ljubuškog , Vareša, Livna i svih drugih krajeva HercegBosne kao i iz Hrvatske..
U Vukovaru su predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i drugi dužnosnici, predstavnici lokalnih vlasti, stranaka i udruga. U Vukovar je 
stigao i general Mladen Markač. Dočekan je pljeskom i ovacijama.

Gledajte događaje u Vukovaru uživo – stream

Prigodan program počeo je okupljanjem sudionika obilježavanja u dvorištu vukovarske bolnice. Nakon kratkoga komemorativnog programa sudionici obilježavanja pošli su, predvođeni hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata grada Vukovara i ostalim braniteljima grada, u hodnji, u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar na groblju će moliti đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, a misu će predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico.

U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika, bit će otkriven spomenik Otac i sin u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani Sajmišta, i njegova sina Igora Kačića, ubijenog na Ovčari. Projektom “Svjetlosna rijeka sjećanja”, autora Željka Kovačića, u sklopu kojega će se u Dunav, kod dvorca Eltz, pustiti upaljeni lampioni, odat će se počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara čija sudbina još nije rasvijetljena.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 branitelja 204. vukovarske brigade. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.
Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila. Na širem području Vukovara ekshumirane su 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -