Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Cijela HercegBosna u Vukovaru – najponosnija Kolona sjećanja

Must Read

Pod geslom “Vukovaru, ime sveto” u tom se gradu obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjica stradanja Vukovara u srpskoj agresiji. Od ranog jutra u Vukovar su stizali ljudi iz Kupresa, Viteza, Kiseljaka, Orašja, Dervente, Jajca, Mostara, Čapljine, Rame, Širokog Brijega, Ljubuškog , Vareša, Livna i svih drugih krajeva HercegBosne kao i iz Hrvatske..
U Vukovaru su predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i drugi dužnosnici, predstavnici lokalnih vlasti, stranaka i udruga. U Vukovar je 
stigao i general Mladen Markač. Dočekan je pljeskom i ovacijama.

Gledajte događaje u Vukovaru uživo – stream

Prigodan program počeo je okupljanjem sudionika obilježavanja u dvorištu vukovarske bolnice. Nakon kratkoga komemorativnog programa sudionici obilježavanja pošli su, predvođeni hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata grada Vukovara i ostalim braniteljima grada, u hodnji, u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar na groblju će moliti đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, a misu će predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico.

U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika, bit će otkriven spomenik Otac i sin u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani Sajmišta, i njegova sina Igora Kačića, ubijenog na Ovčari. Projektom “Svjetlosna rijeka sjećanja”, autora Željka Kovačića, u sklopu kojega će se u Dunav, kod dvorca Eltz, pustiti upaljeni lampioni, odat će se počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara čija sudbina još nije rasvijetljena.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 branitelja 204. vukovarske brigade. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.
Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila. Na širem području Vukovara ekshumirane su 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -