Utorak, 21 svibnja, 2024

Kurz iznenadio izjavom: Imigrante koji dolaze u Europu treba držati na otocima

Must Read

Podnositelje zahtjeva za azil u zemljama članicama Europske unije trebalo bi držati na otocima i ne dozvoliti im izravan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

On je u intervjuu za “Di Prese” predložio da 28-člani blok slijedi “australski primjer” kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinje često opasnog puta u Europu, prenosi agencija AFP.

Sukladno oštrom iu mnogome kritikovanom imigracijskom politikom Australije, vlasti tražitelje azila, koji pokušavaju do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu otočnu državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gdje ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, navodi AFP.

Azilantima je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

– Australski model se, naravno, ne može u potpunosti reproducirati, ali se njegov principi mogu primijeniti u Europi – rekao je ministar Kurz, dodavši da je skeptičan glede efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla s Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na europski kontinent.

Model sličan australskom je, primijetio je Kurz, korišten i u SAD-u u prvoj polovici 20. stoljeća, kada su novopridošlice držane na otoku Ellis nakon što su doputovale u New York.

Po riječima Kurza, EU bi trebala usvojiti rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju ilegalno uđu u Europu gube pravo tražiti azil.

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnositelja zahtjeva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uvjete za azil, podsjeća agencija AFP.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Poljaci bijesni zbog načina na koji je njihov predsjednik izrazio sućut Irancima

Poljski predsjednik Andrzej Duda našao se na meti kritika Poljaka jer je usporedio smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -