Published On: Ned, lip 5th, 2016

Švicarci ne žele garantiranih 2.500 franaka mjesečno

Švicarska je prva održala referendum o uvođenju bezuvjetnog minimalnog dohotka, ali o tome razmišljaju i druge države poput Finske Švicarci su na referendumu velikom većinom glasova odbili prijedlog da se uvede zajamčeni minimalni dohodak za sve građane te države, pokazale su prve projekcije rezultata glasovanja.

Prve projekcije agencija GFS pokazuju da je 78 posto birača odbacilo inicijativu vlasnika kafića iz Basela Danijela henija i njegovih pristaša, ali je referendum potaknuo neugodnu raspravu o budućnosti rada u vrijeme sve veće automatizacije. Pobornici inicijative isticali su da bi uvođenje minimalnog mjesečnog dohotka od 2.500 švicarskih franaka po osobi i 625 franaka po djetetu mlađem od 18 godina pridonijelo zaštiti ljudskog dostojanstva i unaprijedilo javne usluge. Protivnici, uključujući i vladu, upozoravali su da bi to koštalo previše i da bi oslabilo ekonomiju.

Heni je priznao poraz, ali se smatra moralnim pobjednikom. “Kao poslovni čovjek ja sam realan i očekivao sam podršku od 15 posto, a sada izgleda da je veća od 20 ili čak 25 posto. Mislim da je to sjajno i senzacionalno”, rekao je za švicarsku televiziju SRF. Švicarska je prva održala referendum o uvođenju bezuvjetnog minimalnog dohotka, ali o tome razmišljaju i druge države poput Finske, prenosi agencija Reuters.

Plan je trebao u potpunosti ili jednim dijelom da zamijeni socijalnu pomoć. Vlada Švicarske je procijenila da bi to državu koštalo oko 208 milijardi franaka godišnje, te da bi snažno oslabilo ekonomiju, a da bi ljudi izgubili motivaciju za rad, posebno oni s niskim primanjima. “Švicarska već ima dobro razvijen sustav socijalne pomoći za one koji ne mogu da se izdržavaju”, istaknuto je iz vlade.