Subota, 28 rujna, 2024

Hrvatima prilika za načelničku poziciju u RS-u

Vrlo

Hrvatska demokratska zajednica 1990 oglasila se priopćenjem u kojem navodi kako će prvi put, u povijesti daytonske BiH, Hrvati imati realnu priliku osvojiti načelničku poziciju u Republici Srpskoj.

Riječ je o općini Pelagićevo u bosanskoj Posavini, iz koje su Hrvati tijekom ratnih zbivanja u potpunosti protjerani, ali i u kojoj, prema, službeno neobjavljenom, popisu stanovništva čine većinsko stanovništvo, priopćeno je.

HDZ 1990 je, kao najsnažniji politički subjekt s hrvatskim predznakom u općini Pelagićevo, preuzeo odgovornost te, unutar podijeljene političke scene unutar srpskog naroda, započeo okrupnjavanje hrvatskog političkog i društvenog bića. HDZ 1990 će za čelnu općinsku poziciju kandidirati Slavku Zovkića, aktualnog zamjenika načelnika općine Pelagićevo.

“Uvjeren sam kako će svi hrvatski politički čimbenici shvatiti nužnost zajedništva i pružiti potporu gospodinu Zovkiću, koji ima realne izglede za pobjedu”, kazao je Mijo Perkunić, izaslanik HDZ-a 1990 u Vijeću naroda RS-a, koji živi i djeluje u općini Pelagićevo.

HDZ 1990 vjeruje u hrvatsko zajedništvo i jedinstven nastup svih hrvatskih čimbenika u ovoj općini, kako bi u potpunosti mobilizirali domaće povratničko stanovništvo i potaknuli iseljene Hrvate na dopisno glasovanje.

“Tada je pobjeda zajamčena”, zaključio je Perkunić.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istaknuo je kako bi pobjeda u Pelagićevu, u simboličkom smislu, vratila vjeru hrvatskom narodu da je moguć povratak u Posavinu.

“Bio bi to snažan poticaj hrvatskom narodu Posavine. Uložit ćemo nadljudske napore kako bi u skorijoj budućnosti činili identične poteze u Derventi, Brodu, Doboju, Modriči…”, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

“Ovaj primjer je nastavak kontinuiranog snažnog političkog smjera HDZ-a 1990 kada je riječ o Hrvatima u Republici Srpskoj i nepristajanja na dosadašnju hrvatsku politiku odricanja naših stoljetnih prostora”, navode u HDZ 1990.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -