Četvrtak, 24 listopada, 2024

KAD DRŽAVA NADGLEDA JEL ISPRAVNO KLANJAŠ: OSA i SIPA u “posjeti” paradžematima

Vrlo
- Advertisement -

Pripadnici MUP-a Federacije BiH, u suradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, vrše inspekciju rada paradžemata, u objektima u kojima se obavljaju paralelni organizirani oblici vjerskog djelovanja, potvrđeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podršku aktivnostima pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu, te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Aktivnosti se vrše na lokalitetima u mjestu Stijena u općini Cazin, mjestu Brezičani u blizini Donjeg Vakufa, te u mjestu Ošve u općini Maglaj.

Uz aistenciju policije, inspektori su danas pregledali više objekata u kojima se obavlja paralelna vjerska djelatnost i u Ošvama kod Maglaja. Među njima je i objekat Izeta Hadžića, lidera zajednice u Ošvama.

Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definiranih zakonom koji reguliraju građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, kao i iz nadležnosti definiranih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za uključivanje paradžemata u njen pravni okvir istekao je prvog ožujka ove godine. Od 38 paradžemata s čijim predstavnicima je obavljen razgovor, 14 je potpisalo protokol i stalo pod okrilje IZ-a. U Ošvama nisu ispoštovali zahtjev IZ-a.

«Ne bih se složio s tim. Naime, mi nismo pristali na ultimatum Huseina Kavazovića i Islamske zajednice. Tu nije bilo dogovora ni dijaloga. Bilo je prihvatite ovako kako jeste stvar i drugačije ne može ili ćete imati represije i uznemiravanja», kazao je Hadžić za FTV.

Sličan problem Maglaj je imao i u naseljenom mjestu Bočinja.

«Tamo već naš imam klanja zajedno s njima i, evo, očekujemo, bez obzira na ove probleme, da će i naši sugrađani u Ošvama shvatiti da je to najbolje i jedino rješenje i da trebaju, u dogovoru s IZ-om, pridržavati se pravila rada naše IZ u BiH», kazao je Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

U BiH djeluju 64 nelegalna džemata, a najviše ih je na području Travnika, Bihaća i Zenice./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -