Četvrtak, 24 listopada, 2024

Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

Vrlo
- Advertisement -

BANJALUKA – Angela Merkel, njemačka savezna kancelarka, pozvala je članove Predsjedništva BiH u Berlin, a kako neslužbeno saznajemo od dobro upućenog izvora, razlozi za poziv su zabrinutost Njemačke zbog zastoja do kojih je došlo u proteklom razdoblju.

Podsjećamo, nakon sjednice Predsjedništva BiH u četvrtak priopćeno je da je Merkel poziv uputila za 30. srpanj ove godine. Kako je pojasnio izvor “Nezavisnih”, nakon njemačko-britanske inicijative, kojom je pokrenut novi europski pristup prema BiH, ozvaničen kroz zaključke Vijeća EU iz prosinca 2014. godine, došlo je do pozitivnih koraka, koji su rezultirali prvo usvajanjem zajedničke izjave svih bitnijih političkih predstavnika i iniciranjem Reformske agende s fokusom na gospodarstvo, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Međutim, nakon toga došlo je do zastoja, koji je zabrinuo Njemačku. Njemačku, kako nam je rečeno, ponajviše brinu nerješavanje pitanja izbora u Mostaru, Mehanizam koordinacije, neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva, a stvari u vezi s rješavanjem Izbornog zakona, odnosno načinom izbora članova Predsjedništva BiH, nisu se ni pomakle s mrtve točke. Naime, u zaključcima Europskog vijeća iz prosinca 2014, kojima je inicijativa postala službena politika EU, jasno je naglašeno da će posebna pažnja biti posvećena provedbi odluke “Sejdić i Finci”, kojom je obuhvaćeno rješavanje pitanja pasivnog biračkog prava za pripadnike “nekonstitutivnih” naroda i građana.

Prema tim zaključcima, i sama kandidatura za EU će biti razmatrana u svjetlu napretka u provedbi ove odluke. “Ključna njemačka poruka će najvjerovatnije biti zahtjev Merkelove da se nastavi približavanje EU kroz postizanje ne tako teških kompromisa da se riješe ti problemi. Mislim da će Njemačka pokušati malo pogurati BiH na tom putu”, rekao je naš izvor. Osim ovoga, rečeno nam je da je Njemačka zabrinuta i zbog osporavanja nadležnosti državnih institucija i narušavanja Dejtonskog sporazuma, pa se iu tom dijelu očekuje veći fokus na reforme.

Ostalo je i da visi u zraku pitanje novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a posebno kako će se to odraziti na izbornu kampanju i predstojeće lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 2. listopad.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SELAM TI ERUDITO! Genijalan, gotovo poetski govor Gorana Grlića Radmana, jednom , kada Hrvatska bude prosvijećena zemlja, učit će se u školama

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman održao je govor na HDZ-ovom skupu u Šibeniku koji je, umjesto političke...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -