Srijeda, 17 srpnja, 2024

DAVUTOGLU KAO NOVI TURSKI LIDER? Ponove li se devedesete iza BiH će kao planina stajati Turska sa svih 78 milijuna stanovnika

Must Read

Neka Bog ne dozvoli ponovno proživljavanje boli iz devedesetih godina, neka nikada ne utihne glas ezana s džamije Ferhadije u Banjoj Luci rekao je danas uoči polaska u Bosnu i Hercegovinu premijer Turske Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je govoreći na konferenciji za novinare na aerodromu Esenboga u Ankari, prije polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, kazao kako je BiH zemlja koja je svoje nade okrenula prema Turskoj, u smislu unapređenja postojećih dobrih odnosa.

On je kazao kako su stanovnici Bosne i Hercegovine svaki događaj koji je zadesio Tursku osjetili u svojim srcima, te rekao:

“Kada se kaže Bosna i Hercegovine, prvo na što pomislimo jeste velika ljubav koja proizilazi iz naših dubokih povijesnih veza, a nakon toga i duboka tuga koja se smjestila u naša srca zbog zbivanja od prije 20 do 25 godina. Tih godina BiH je doživjela veliku bol te se okrenula prema Turskoj i čekala podršku od Turske. Tada sam kao akademski radnik nastojao dati doprinos svojoj braći, kao i sa svojim studentima sa kojima smo se trudili formirati bolju budućnost. Naše duboko prijateljstvo s rahmetli Alijom Izetbegovićem još uvijek kod mene njeguje vrlo snažnu uspomenu”, rekao je Davutolu.

Davutoglu je također kazao kako tijekom ratnih zbivanja i godina genocida nisu ubijani samo ljudi, nego su rušeni i povijesni spomenici. “Oni su naš povijesni pečat tamo”, rekao je Davutogu.

“Uništen je veliki broj spomenika. Nastojanje je bilo takvo da se sravni povijest”, istakao je Davutogu, dodavši da su pored Ferhadije, tijekom rata srušeni i Aladža džamija u Foči, te Stari most u Mostaru. Prema njegovim riječima, to su tri najznačajnija spomenika koja su porušena u ratu.

“Danas se otvara dzamija Ferhadija i njeno ponovno podizanje znači podizanje ostavštine Sultana Fatiha na Balkanu. Otvorenje ove džamije znači mnogo viče od simboličnog otvaranja. Molim Boga da ne dozvoli da ponovo dođe do sukoba koji će uništiti ovakva sveta mjesta”, rekao je Davutoglu i dodao:

“No, neka se zna da ako do toga dođe, za razliku od 90-ih, iza Bosne i Hercegovine će kao planina uvijek stajati država Republika Turska, sa svih njenih 78 milijuna stanovnika čija srca kucaju kao jedno.”

Premijer Davutoglu je kazao kako će u okviru posjete Banjoj Luci imati i nekoliko bilateralnih sastanaka, te dodao:

“Neka Bog ne dozvoli da se ponovo doživi takva bol. Neka nikada ne utihne glas ezana s džamije Ferhadije u Banja Luci i neka ne dozvoli da ponovo doživimo tužne uspomene”./AA/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -