Nedjelja, 28 travnja, 2024

EMIR SULJAGIĆ: Branko Petrić želi spriječiti objavljivanje rezultata

Must Read

Emir Suljagić smatra da je čelnik CIK-a Branko Petrić zloupotrijebio službeni položaj kako bi onemogućio pobjednika izbora u Srebrenici Ćamila Durakovića da preuzme mandat

 

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” danas je osudila izjave predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branka Petrića, navodeći da “ne priznaje i podriva odluke državnog organa kojim predsjedava”.

Iz Inicijative su poručili da Petrićeve izjave o tome smatraju između ostalog i  “pritiskom na nezavisno sudstvo, odnosno Sud BiH pred kojim se može naći konačna odluka o izborima u Srebrenici”, te još jednom naglasili da su izbori u Srebrenici održani u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske i izbornim zakonodavstvom BiH, a da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića, “zakonita i legitimna”.

U izjavi za AA koordinator grupe “Glasaću za Srebrenicu” Emir Suljagić izjavio je da pouzdano znaju kako je Petrić odluku kojom se odbacuje zahtjev “Koalicije za RS” za poništavanje izbora u Srebrenici zadržao do prošlog petka, iako ju je trebao otpremiti odmah nakon što je donesena. Smatra da je riječ o zloupotrebi položaja i krivičnom djelu.

“Organizacije koje čine Inicijativu “Glasaću za Srebrenicu” će u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražiti na uvid odluku, odnosno otpremnicu ili neki drugi dokument iz kojeg se vidi kada je otpremljen i nakon toga podnijeti krivičnu prijavu protiv Petrića i drugih službenika CIK-a, zbog zloupotrebe položaja. Suština ovoga što je Petrić, zajedno s onim službenicima CIK-a BiH koji ga slušaju, učinio sve da spriječi potvrđivanje i objavljivanje rezultata za Srebrenicu 6. novembra, kao što je, također, propisano zakonom”, poručio je Suljagić.

U međuvremenu predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić najavio je mogućnost da članovi CIK-a razgovaraju o novoj žalbi “Koalicije za Republiku Srpsku” kojom se traži preispitivanje odluke kojom je preglasavanjem odbijen zahtjev za ponavljanje izbora u Srebrenici.

Anadolija/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -