Subota, 25 svibnja, 2024

EMIR SULJAGIĆ: Branko Petrić želi spriječiti objavljivanje rezultata

Must Read

Emir Suljagić smatra da je čelnik CIK-a Branko Petrić zloupotrijebio službeni položaj kako bi onemogućio pobjednika izbora u Srebrenici Ćamila Durakovića da preuzme mandat

 

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” danas je osudila izjave predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branka Petrića, navodeći da “ne priznaje i podriva odluke državnog organa kojim predsjedava”.

Iz Inicijative su poručili da Petrićeve izjave o tome smatraju između ostalog i  “pritiskom na nezavisno sudstvo, odnosno Sud BiH pred kojim se može naći konačna odluka o izborima u Srebrenici”, te još jednom naglasili da su izbori u Srebrenici održani u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske i izbornim zakonodavstvom BiH, a da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića, “zakonita i legitimna”.

U izjavi za AA koordinator grupe “Glasaću za Srebrenicu” Emir Suljagić izjavio je da pouzdano znaju kako je Petrić odluku kojom se odbacuje zahtjev “Koalicije za RS” za poništavanje izbora u Srebrenici zadržao do prošlog petka, iako ju je trebao otpremiti odmah nakon što je donesena. Smatra da je riječ o zloupotrebi položaja i krivičnom djelu.

“Organizacije koje čine Inicijativu “Glasaću za Srebrenicu” će u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražiti na uvid odluku, odnosno otpremnicu ili neki drugi dokument iz kojeg se vidi kada je otpremljen i nakon toga podnijeti krivičnu prijavu protiv Petrića i drugih službenika CIK-a, zbog zloupotrebe položaja. Suština ovoga što je Petrić, zajedno s onim službenicima CIK-a BiH koji ga slušaju, učinio sve da spriječi potvrđivanje i objavljivanje rezultata za Srebrenicu 6. novembra, kao što je, također, propisano zakonom”, poručio je Suljagić.

U međuvremenu predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić najavio je mogućnost da članovi CIK-a razgovaraju o novoj žalbi “Koalicije za Republiku Srpsku” kojom se traži preispitivanje odluke kojom je preglasavanjem odbijen zahtjev za ponavljanje izbora u Srebrenici.

Anadolija/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -