Četvrtak, 24 listopada, 2024

OBRAČUN S ISIL-OVCIMA Kreće razbijanje radikalnih grupa u BiH

Vrlo
- Advertisement -

Brojne akcije uhićenja osoba za koje se sumnja da su boravile u Siriji i Iraku i sudjelovale u oružanim sukobima na strani radikalnih terorističkih grupa pokazuje kako pred BiH još uvijek stoji kompleksna zadaća sprječavanja budućeg odlaska radikaliziranih, ali i kaznenog progona onih koji se vraćaju.

SIPA je tako jučer u nastavku dugotrajne akcije Damask, po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH na području Sarajeva uhitila osobu inicijala A.I. (29) zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2014. godine u više navrata na području Sirije i Iraka sudjelovala u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija. Tužiteljstvo BiH, policijske i sigurnosne agencije utvrdile su kako je ova osoba u travnju 2014. otišla iz BiH, nakon čega je boravila u sastavu paravojnih struktura koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom.

Pretres i izuzimanje

SIPA je u nastavku akcije pretresla stambene prostorije i objekte koje koristi osumnjičeni, a osim stana meta pretresa su bili i automobil računalo te informatička oprema. Od ove osobe će biti oduzeti materijali i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Istodobnom nakon uhićenja, navedena osoba je prebačena u prostorije SIPA-e gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, uhićeni biti predan Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje. Inače, iz SIPA-e navode kako je uhićeni osumnjičen za kazneno djelo organiziranje terorističke grupe.

Dobivanje korisnik podataka

A da će za pravosudne organe u BiH biti još posla po pitanju sprječavanja aktivnosti osoba iz naše zemlje koje se dovode u vezu s terorizmom, pokazuje i izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je, piše Dnevni list, jučer potvrdio kako je u Siriji trenutno oko 130 državljana BiH, podsjetivši kao je do sada podignuto 18 optužnica protiv osoba koje su se vratile s ratišta.

Međutim, zanimljivost u cijeloj priči je činjenica da, kako kaže Mektić, sve više državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku pokazuje zanimanje da se vrati u BiH i da budu sporazumno osuđeni zbog odlaska na strana ratišta. BiH bi trebala tada dobiti i prijeko potreban zamah da se uđe u trag radikalistima koji su trenutno na prostoru BiH, pa je tako Mektić otkrio kako povratak osoba s ratišta u Iraku i Siriji znači i prikupljanje velikog broja korisnih obavještajnih informacija o radikalnim islamistima iz BiH budući da povratnici moraju, ukoliko naprave sporazum o priznavanju krivice, odgovoriti ne veliki broj pitanja Tužiteljstva BiH.

Tako se očekuje dobivanje podataka o načinima financiranja i organiziranja odlazaka državljana BiH u Siriji, kao i informacija o mreži onih koji vrbuju po BiH. Posljedica toga bile bi nove akcije sigurnosnih agencija u BiH koje bi se mogle učinkovito uhvatiti u koštac s radikalnim grupama.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -