Srijeda, 17 srpnja, 2024

IZBJEGLIČKA KRIZA Čelnici EU-a dogovorili zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj

Must Read

Čelnici 28 zemalja dogovorili su nakon prvog dana summita u Bruxellesu zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj za rješavanje migrantske krize.

Nekoliko čelnika EU-a je nakon završetka prvog dana summita objavilo preko twittera da je postignuto zajedničko stajalište koje će u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili “konstruktivni”, ali da će put do dogovora s Turskom biti “sve prije nego lagan”, prenosi Hina.

Nizozemski premijer Mark Rutte je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio:

“Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da “još nema dogovora”, ali da su na putu prema tome.

Čelnici 28 zemalja članica pokušat će u petak dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Turska je 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za Europsku uniju nije jednostavan i izložena je brojnim kritikama da popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -