Utorak, 30 travnja, 2024

KUĆA ČASTI! SNSD-u dva ministarstva u Federalnoj vladi, jedno od SDP-a, jedno od HDZ-a

Must Read

Nakon smjena SDA-ovih ministara u Vijeću BiH svi politički dogovori i pregovori nove parlamentarne većine s državne, usmjerit će se na federalnu razinu.

Već postoje naznake da bi HDZ BiH u rekonstrukciji Federalne vlade, prihvatio 4 hrvatske pozicije/ministarstva, dok bi jedna hrvatska pozicija pripala SDP-u. Podsjećanja radi, ovu varijantu HDZ, odnosno, dva HDZ-a nisu željeli prihvatiti tijekom pregovora oko formiranja Federalne vlade prije dvije godine u koje se aktivno uključila i međunarodna zajednica u BiH.

Nadalje, od 4 hrvatska ministarstva iz “kvote za HDZ”, jedno bi trebalo pripasti HDZ-u 1990, dok bi 2 pripalo HDZ-u BiH, dok bi ta stranka jedno ministarstvo ustupilo SNSD-u. Ovaj scenarij trebao bi se realizirati sukladno sporazumu Dodik-Čović, postignutom još prije dvije i pol godine.

No, ono što je novina u međustranačkim pregovorima je i “deal” SNSD-a i SDP-a. Naime, dok javnost žarko zanima što je to Lagumdžija “prodao” kako bi osigurao da SNSD povuče inicijativu o njegovoj smjeni s mjesta državnog ministra za vanjske poslove, uskoro će biti jasno kakav je ustupak predsjedniku SNSD-a trebao učiniti.

Ukoliko se pokaže točnim informacija koju je republikainfo.com dobila od izvora bliskih predsjedniku SDP-a, SNSD bi lako mogao dobiti i jedno ministarstvo iz planirane, buduće kvote SDP-a u toj, rekonstruiranoj federalnoj vladi.
Tako bi SNSD dobio dva ministarstva u Vladi F BiH, jedno od HDZ-a, a jedno od SDP-a.

Da podsjetimo na izjavu koju je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao medijima te kada je obznanio otvorene pretenzije da, povrh Republike Srpske i Vijeća ministara BiH, njegova stranka sudjeluje i u radu Federalne vlade.

“Ukoliko nam HDZ ne osigura jedno mjesto, onda će njihov predstavnik morati ići iz Vlade Republike Srpske. Također mislim da, ukoliko Lagumdžija misli da u njegovoj kvoti ima jedno mjesto za SNSD, mi smo spremni i na tu vrstu razgovora”, kazao je Dodik, time dajući na znanje da se SNSD priprema na aktivnije sudjelovanje u vlasti u Federaciji BiH, a da na to ima potpuno pravo, poglavito, sukladno potpisanom sporazumu s HDZ-om.

Dodik vrlo dobro zna što govori – radi se o sporazumu SNSD-a i HDZ-a još iz vremena predizborne kampanje prije dvije godine. Dodik je podsjetio na svojevrsni ‘deal’ – njegova stranka jedno mjesto daje HDZ-u RS-u, a HDZ u F BiH daje jedno mjesto SNSD-u.  Ukoliko HDZ ne bude poštovao sporazum, iz Vlade RS-a morat će odstupiti HDZ-ov ministar za izbjeglice u Republici Srpskoj Davor Čordaš.
No, povrh ministarstva koje bi mu “poklonio” HDZ, zahvaljujući odličnim političkim manevrom, Dodik bi dobio još jedno.
No, zbog složenosti u Federaciji BiH, gdje ključeve vlasti bukvalno drži HSP-ov predsjednik Federacije Živko Budimir, kako će se i kada odvijati rekonstrukcija Federalne vlade, teško je ocijeniti.

Dodatnoj usložnjenosti pridonosi i “slučaj Desnica Radivojević” što znači nove pregovore i dogovore SDP-a, HDZ-a, SNSD-a, ali i SDA.
S obzirom da je SDA pretrpio smjene svojih ministara iz Vijeća ministara BiH i to od strane HDZ-a i SDP-a, teško je očekivati da će Federacija biti predana bez borbe.

republikainfo.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -