Subota, 28 rujna, 2024

Stratfor: Spremajte se za rat

Vrlo

Washington – U svakom vijeku se događa “sistemski rat” i dvedeset prvi vijek neće biti izuzet, priopćio je za “Biznis insajder” osnivač analitičke kompanije “Stratfor” George Friedman On je predvidio da će se rat rasplamsati na istoku Europe i na Bliskom istoku. Ovakav scenarij koji uključuje Siriju, Istočnu Ukrajinu može se vidjeti često: nelegitimne grupe uz podršku druge države bore se protiv legitimnih vlasti zemlje.

Ipak, da bismo vidjeli primjer kopnenog rata dvije države treba se vratiti u 2003. godinu, invaziju SAD na Irak, tvrdi “Biznis insajder”. Dva svjetska rata su dokazi nestabilnosti međunarodnog sustava koji je odobravao vođenje borbenih akcija za rješavanje međudržavnih konflikata u svojstvu zakonske mjere vanjske politike, a ne krajnjeg sredstava.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata politički i pravni sustavi različitih država građeni na ideji sprječavanja rata, ali da li se situacija na licu mjesta može promjeniti, pita se “Biznis insajder”. List je razgovarao na ovu temu sa osnivačem analitičke kompanije “Stratfor”Georgeu Friedmanu i on je upozorio da ovakva karakteristika svjetske politike, kao međudržavne vojne akcije, može ponovno postati aktualna.

Friedman je naveo da su i ranije u povijesti bili periodi kada su analitičari greškom smatrali da države nikad više neće međusobno ratovati. Ekspert je naglasio da se u svakom stoljeću događa “sistemski rat” tijekom kojeg čitav sustav podrhtava.

Prema analizi Friedmana, u svakom međunarodnom sustavu imaju “sudbinske nedostatke”. U sadašnjem sustavu, po njegovim riječima, nalazi se uništavajući faktor. “Kada takve zemlje, kao što su Njemačka, Kina i Rusija opadaju, i na njihovim mjestima dolaze drugi, tada i počinju sistemski ratovi. Tada postaje opasno, tako kako ove zemlje još nisu postigle ravnotežu “Tako da sada vidimo sustavne promjene. Spremajte se za rat”, citira “Biznis insajder” riječi Friedmana.

Fridman je izjavio da će u prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Europi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat s Japanom, predviđa George Friedman. “Svaki put kada se pojavljuju nove sile, treba im pronaći ravnotežu. Nove države dobivaju na snazi, dok su stare u opadanju. Opasan je ne samo taj proces, već pozicija zemlje koja prelazi na novi novo”, smatra šef i osnivač Stratfor.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -